Комитет „23 Пехотен Шипченски полк“ ще подготвя програма за 100- годишнината от Първата световна война

За първи път всички военно-патриотични съюзи и патриотични организации в община Казанлък седнаха на една маса, обединени от идеята на кмета на община Казанлък Галина Стоянова да създадат Комитет „23-и Пехотен Шипченски полк“. Председатели и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на запасните подофицери, на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество, на Клуб „Петър Константинов“, на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“, на дружество „Свързочник“ към СОСЗР изказаха свояето удовлетворение от факта, че за първи път кмет на община Казанлък ги събира да работят заедно за една изключително родолюбива инициатива.
Идеята е този комитет да подготви програма за отбелязване на 100 години от началото на Първата световна война, като акцент се постави на участието във войната на легендарния с храбростта си 23-и Пехотен Шипченски полк и мястото на командващия полка, съставен от казанлъчани, генерал-майор Иван Пашинов. Той е ръководил 23-и Пехотен Шипченски полк през Балканската война. През Първата световна война е командир на 2-ра бригада от 8-а Пехотна Тунджанска дивизия, в чийто състав влиза 23-и Пехотен Шипченски полк заедно с две и половина планински батареи и два ескадрона. На 15
август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор и до края на войната е командир на 10-та беломорска дивизионна област. След войната на 31 октомври 1918 г. преминава в запаса.
На 31 януари членовете на военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации ще се срещнат отново с кмета Галина Стоянова, за да представят излъчените от тях членове в Комитета и да обсъдят съвместната програма.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram