Кои мераклии за пореден мандат не успяха да прескочат летвата за местния парламент?

Нови лица изместиха стари муцуни в Общинския съвет на Казанлък, според решение на Общинската избирателна комисия /ОИК/.

Преброяването на преференциалните гласове показа, че като старейшини ще се закълнат деветима нови от състава на ГЕРБ, който засега е от 15 човека. Само шест ще дублират мандата, очаква се на най-голямата група в Съвета да бъде разпределен още един мандат и тогава чрез жребий ще се реши дали това ще е досегашният съветник Валентин Кралев или колежката му Йоанна Комитова. Те имат подадени равен брой, по 90 преференциални гласа. Кралев бе най-младият старейшина в стария Общински съвет, а Комитова влезе последната година от мандата след поредица от назначения в администрацията, дори и кончина, които я издърпаха напред и за кратко тя гласува в залата за сесии.

На тези местни избори недостатъчен вот, за да се влеят в редиците на местното старейшинство, получиха Недка Рашева, Теодора Георгиева, Стефан Птичков, Димитър Баяслиев, Мария Гинева и Иванка Шопова. Последната в списъка влезе и последна в Общинския съвет преди само няколко месеца пак заради изместване напред по силата на пропорционалността. Другите обаче бяха на ключови позиции-председатели и зам.председатели на комисии, но днес са извън казанлъшката законодателна власт.

От съвета изпаднаха и някои емблематични лица от кръга на Експерти за Казанлък. Дългогодишният съветник Цветан Шиков е събрал 39 лични гласа, досегашнит зам.председател на общинския парламент Драгомир Петков-20, Красимира Харизанова-18. Те няма да взимат решения идните четири години, освен ако някой не се откаже, а друг не се озове на неговото място.

Засега от БСП няма да могат да разчитат на опитните Румяна Друмева, Моника Динева и Александър Минчев. Друмева е бивш председател на Общинския съвет в мандата 1995-1999 г., но на вота на 25 октомври е събрала 89 преференции. На кантар е хлевоустата адвокатка Моника Динева, останала извън пределите на старейшинството заради тазгодишния феномен 26/26. Бившият председател на БСП в Казанлък и многомандатник в Съвета Александър Минчев е получил 48 гласа, което го оставя за първи път от много години без статут на общински съветник.

 

П.П. По неофициална информация на Пресс ТВ в ОИК е бил разигран жребий между членовете на ГЕРБ Йоана Комитова и Валентин Кралев / с еднакъв брой преференциални гласове/ кой да заеме мястото си на банката в Съвета. Жребият е посочил Комитова, но Кралев бил готов да обжалва резултата, тъй като процедурата била проведена в тяхно отсъствие.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram