Коалиция „ЗАЕДНО“ застава зад българското земеделие

Предлагаме средно за един цял мандат 25% вдигане на доходите през реализиране на икономическите приоритети за създаване на инвестиционна среда и насърчаване на реинвестициите.

Имаме три приоритета – икономическа и правна сигурност, здравна и социална загриженост, знание и култура.

Важно е да изпълниш със съдържание думите – доверие, отговорност и морал – абревиатурата ДОМ!

Ние сме пълноправен член на ЕС, не бива да се държим угоднически.

Чрез бюджета ще осигурим средства за водене на искове за колективна защита на потребителите, казва Любомир Каримански в специално интервю за вестник „Стандарт“.

– Г-н Каримански, стигна ли Ви предизборната кампанията, за да превърнете коалиция „Заедно“ в разпознаваема сила на изборите?

– Въпросът Ви вероятно е свързан с физическото отмерване на предизборната кампания. В този смисъл, никога не стига времето, за да изслушате проблемите на хората в различните населени места на България и да обсъдим заедно решенията на проблемите. Нашата страна безусловно има необходимост да извади целия си арсенал от професионалисти с богат опит в различните сектори, умения и мъдрост, както и задълбочена административна подготовка, а не повърхностно представяне на лъскава опаковка и прах в очите на хората. Това вече го видяхме! Необходимо е да обединим усилията си, така както правят мъдрите народи и да поставим проблемите на хората над политическия религиозен фанатизъм.

– Защо направихте коалиция „Заедно“? Къде се разминахте с ИТН?

– В коалиция „Заедно“ влизат независими експерти, професионалисти и хора с административен опит и трите партии – „Зелените“, „Социалдемократическата партия“ и „СБОР“.

Много пъти вече отговаряхме на въпросите за ИТНЕ Важно е когато предлагаш решения за добруването на България, те да зависят от теб, да си отговорен пред хората, да знаеш, че си получил тяхното доверие, но и че ще представиш отчет на база това доверие! Съществено е да поддържаш динамична, животрептяща връзка с хората, а не да ги търсиш от избори на избори и по време на парламентарния живот да не се сещаш за тях. Да изпълниш със съдържание думите – доверие, отговорност и морал, което всъщност формира абревиатурата – ДОМ!

– Обикаляхте ударно страната. Какво Ви казаха хората, какво искат от 49-ото Народно събрание?

– Видях много угрижени, апатични и отчаяни хора и е напълно разбираемо. Те искат решаване на проблемите, свързани с доходите на домакинствата, спиране на обедняването, стабилизиране на бизнеса им, подобряване на сигурността на живот, образованост и запазване на културно-историческото наследство. Всичко това намира решение в нашите три приоритета – икономическа и правна сигурност, здравна и социална загриженост, както и знание и култура. Именно чрез икономическия растеж, справянето с инфлацията, намаляване на битовата престъпност и реформа на съдебната система, може да създадем сигурност и защита на домакинствата в страната ни.

– Обедняването е най-големият проблем за българите в момента. Какви мерки предлага коалиция „Заедно“?

– Необходимо е веднага да бъде затегнат контролът в търговските вериги, доставчиците на стоки и услуги, както и производителите.

Незабавно прекратяване на нелоялните търговски практики и гарантиране защитата на потребителите, и инвеститорите чрез промени в законодателството. Към момента ефектът от дейността на регулаторните органи не е видим. Правят нещо, а резултатът към хората е нулев. Една от законодателните мерки, които коалиция „Заедно“ ще предложи е изменения и допълнения на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), както и Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Както и мерки, които да стимулират българското производство, още повече то да бъде представено задължително в широката търговска мрежа, чрез закрила на българския производител. Ще предложим като задължителна мярка, когато се продава една стока с надпис, че е произведена в България, то етикета й да съдържа всяка една съставна част, че е произведена в България, а не да се допускат само опаковани в страната ни стоки, които се представят за български. Необходима е адекватна защита на потребителя, ето защо предлагаме –  осигуряване чрез Закона за държавния бюджет на средства за водене на искове за колективна защита и промяна на Гражданско-процесуалния кодекс.

– Одобрявате ли решението на кабинета да ограничи инфлацията чрез таван на надценките на някои основни храни?

– Не е ясно много какво точно предлага служебното правителство. Това не е изолиран процес, в който като представител на държавата може да налага решение. В пазара има и много други участници!

При участие в управлението от наша страна, ще предложим:

* Преговори с всички търговски вериги за селекция на продукти от малката потребителска кошница, които да се продават на най-достъпна цена на база минималните доходи на домакинства и това да не е за сметка на производителите и доставчиците. За целта, след сключване на такова споразумение, са необходими проверки от страна на правителството, за да бъде гарантирана целта. Продуктите да бъдат означавани с три различни стикери: бял, зелен и червен. За целта може да се обяви т.нар. „тримесечие на антиинфлационната социална отговорност“, по време на която да се предлагат именно тези достъпни за минималния доход на едно семейство цени в три категории към всеки продукт.

* В следващите шест месеца търговските обекти в зависимост от продуктовото многообразие в малката потребителска кошница, пазарния си дял и работата им с български доставчици и производители да прилагат алгоритъм, чрез който да се определи диапазон на търговската надценка на база продукт от малката потребителска кошница.

* Промяна в ЗЗП и въвеждане императивна норма, а не препоръчителна такава, за изграждане на структури към Общинската администрация с компетенции, които имат към момента по ЗЗП. Съответните звена следва да бъдат методически и координационно подчинени на държавния контролен орган с цел уеднаквяване и оптимизиране на контролната дейност.

– Финансовото министерство стресна България с тревожен доклад, в който се говори за огромен дефицит. Какво е реалното състояние на хазната?

– Да, има определени проблеми с раздутите от 48-ото НС разходи през приети изменения и допълнения на закони. Оттам и формирането на дефицит, но това не може да се генерализира като някаква катастрофа. Важно е едно бъдещо управление да има смелостта и куража да започне бързи реформи, да предложи час по-скоро на Европейската комисия преговори, както за начина на формиране на дефицита в тригодишната макрорамка, така и за необходимостта да се преразгледат Маастрихтски критерии, на които не отговарят почти всички страни от Еврозоната в момента. Не е необходимо да се държим сервилно към ЕК. Необходимо е да помним и имаме самочувствие, че сме пълноправен член на ЕС и не е добре да се държим угоднически, загърбвайки нашите интереси!

Време да решим как да създадем среда за по-бърз темп на увеличаване на приходите и значително забавяне на разходите в държавата – само така ще може да стопяваме бюджетния дефицит. Това става чрез насърчаване на инвестициите, предприемачеството и иновациите!

Какъв бюджет за 2023 г. подготвя финансовото министерство и какви данъци ще бъдат променени в него?

– Нямам представа какъв бюджет подготвя Министерството на финансите. Напуснах министерството на 15 февруари и до тогава нямаше подготвен бюджет. Надявам се да предложат базов бюджет с адекватен на европейските изисквания дефицит.

– Ще се стигне ли до замразяване на доходи?

– Не, не мисля че ще се стигне до там. Напротив. От коалиция „Заедно“ предлагаме средно за един цял мандат 25% вдигане на доходите през реализиране на икономическите приоритети за създаване на инвестиционна среда, насърчаване на реинвестициите, както и вътрешните форми на финансиране за фирмите – ускорената амортизация. Ще настояваме тя да е данъчно призната форма.

– В момента вървят протести на земеделци и животновъди срещу евтиния внос. Основателни ли са и какво държавата може да направи, за да подкрепи родните фермери?

– Според нас тези протести още веднъж показват, че е скъсана връзката между държавата, земеделците и животновъдите. Липсват прозрачни действия от страна на Министерство на земеделието и Агенцията по храните относно вноса на македонски агнета в България. От страна на зърнопроизводителите, мисля че са абсолютно прави. Отново не може да ценим онова, което може да произведе българската земя и производител. Понякога, дори и цената да е по-скъпа е необходимо да защитим родното си производство, за да не изгоним и малко останалите земеделски производители от България. Ако ЕК иска да удължим Регламента за внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, то нека да компенсира българските производители и осигури пазари за българското зърно!

– Кога виждате реалното членство на страната ни в еврозоната?

– Когато представим пред хората подробен, разбираем и адекватен анализ от ползите за въвеждането на еврото в България, както и след изпълнение на критериите – надявам се до тогава и те самите да са актуализирани! Ние сме готови да изготвим такъв анализ!

–  Какъв резултат очаквате от банковите трусове в САЩ и Европа. Може ли да се каже, че кризата вече е овладяна?

– Бързото увеличение на лихвените проценти на двете банки в САЩ – SV Bank и Signature Bank, завари много хора неподготвени. С повишаването на лихвения процент в SV Bank, дългосрочните рискови инвестиции са загубили стойност и реално се е получило съществен дисбаланс между краткосрочните задължения и дългосрочните инвестиции!

Несъстоятелността на американската банка SV Bank може да нанесе сериозен удар на стартиращите фирми в Европа. Тази банка на практика е била фирма за високорисков капитал. Mногократно споменавах колко е важно да нямаме концентрация на риск, нито в активите, нито в пасивите, особено за системна банка. Диверсификацията на кредитния портфейл и на депозитите е от изключително значение за намаляване на натиска върху капитала на дадена банка.

Сега в Европа е необходимо да се следи под лупа системният риск на банките. За разлика от САЩ, където движещите сили са пазара на банкови и финансови продукти и услуги, в ЕС предлагането на тези продукти и услуги е предопределено от регулаторните сили. От съществено значение е регулаторите в европейските страни да тестват действието на всички предпазни буфери за системен, ликвиден и кредитен риск. Завръщането на инфлацията предопредели края на две десетилетия, изпълнени с изключително ниски и частично отрицателни лихвени проценти на капиталовите пазари.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram