Кметът Стоянова три години си затваря очите за 20 000 лв. неплатени ромски наеми

 

На среща снощи в Копринка, провокирана от жалба на жители на селото, кметът Стоянова, придружавана от целия й екип, се е запознала с неволите на хората, причинени от ромски набези, съобщава общинският пресцентър.

Според жителите, ромите от язовирно селище „Копринка“ се препитавали с кражби на всичко, отглеждано от стопаните. Стъпквали с каруците си насажденията и ги унищожавали, беряли ябълките на зелено и ги продавали в други населени места на ниски цени, пускали безразборно конете си и други животни в нивите на хората и нищо не оставало след тях. Друг посочен проблем бил незаконната сеч на дърва за огрев.

След много дебати, изясняване на ситуацията и кой какво е свършил или не е свършил, за да не случват тези неща в селото, кметът на община Казанлък Галина Стоянова предложила още от утре да бъде назначен още един пъдар в Копринка. Двамата заедно със стария пъдар и с кмета на населеното място щели да имат изключителната отговорност да изпълняват задълженията си по Наредбата за охрана и опазване на земеделските имоти и селскостопанската продукция, съгласно която имат право да отнемат имущество в полза на Общината, включително животни и каруци.

В края на месец август кметът насрочила втора среща с жителите на селото, за да се видят резултатите от тази мярка.

Кметът Галина Стоянова се обърнала и към ромите, живеещи в общински жилища на язовирно селище „Копринка“. Тъй като те не са плащали наем за тези жилища и дължали общо над  20 000 лева, тя ги предупредила, че още до края на седмицата ще бъдат уведомени с писма да се издължат в 7-дневен срок. След изтичането му комисия от Община Казанлък щяла да проверява договорите на всички наематели. Неизрядните щели да бъдат изведени от общинските жилища.

На ромите щяла да се предостави възможност да си закупят парцели и да си построят жилища с отстъпено право на строеж.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram