Кметът на Мъглиж очаква гости на Келтски събор

Д-р Душо Гавазов, кметът на община Мъглиж, написа пост във Фейсбук, в който покани любопитните, приключенците и хората, харесващи различното, да се присъединят към Келтския събор край гарада идната събота:

„Тази Събота, 30 Април, Мъглиж отново ще стане център на един колкото трагичен, толкова и романтичен прочит на Историята, започнат от Константин Иречек, изследван от проф. Богдан Филов и Иван Велков и възстановен преди 3 години отново в Община Мъглиж – Келтското царство в Тракия и неоткритата, но посочена от Иречек столица Тиле край Тулово.
За какво му е на Мъглиж келтски събор, задават въпрос немалко хора?!
Заради чудната смес от траки, македонци, гърци, римляни, наред със смелостта на древните келти и единствения им страх пред Небето, успяла да премине през цели 23 века и добавила трудолюбието на Славяните, завършена с войнствеността на Прабългарите, за да оцелее като единствената държава в Европа, чието име България остава непроменено и до днес.
Не знам дали Иречек е бил прав за келтите по нашите земи?! Знам обаче, че проф. Богдан Филов, едно от най-големите имена в българската археология е вярвал, че е имало Келтско царство, имало е столица, секли са монети. Вярвал е, че Келтите са били част от историята на тези земи.
Не съм историк. Лекар съм. И като лекар знам, че най-бързият път до изцерението е да повярваш, че можем да превъзмогнем всяко зло.
Затова избрах да повярвам на проф. Филов, на Константин Иречек, защото искам да вярват и хората, които ще дойдат в Мъглиж в Събота. Не само от цяла България, но и от Европа.
Защото днес имаме нужда да вярваме, че ще преодолеем новите изпитания – с упоритостта на Траките, презрението към смъртта на Келтите, любовта към земята и дома на Славяните и готовността да пазим Родината на Прабългарите.
Цял ден с интересни древни приказки, вярвания, с красотата на българската музика и ловкостта и уменията на „Багатур“.
Мъглиж Ви кани и Аз, д-р Душо Гавазов и моят екип ще направим всичко, за да се почувствате по-уверени, че заедно ще успеем.
Очакваме Ви! Събота (30.04.2022 год.), Спортен комплекс-гр. Мъглиж, начало 11 часа!“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram