Кметът Живко Тодоров представи новата модерна сепарираща инсталация за битовите отпадъци на Стара Загора

Стара Загора вече е една от малкото общини в България, които оползотворяват голяма част от отпадъците и така намалява количеството, което се депонира. Годишно ще се сепарират около 52 000 тона битови отпадъци което ще позволи хартия, метали, пластмаса и стъкло от домакинствата да се рециклират и употребяват повторно. Около 100 тона битови отпадъци на ден се генерират в общината.

„Нашият стремеж е заедно с консорциума, който изгради инсталацията, да направим така, че минимално количество да отива на депото за отпадъци. Имаме пълен контрол, чрез наши представители тук. Теглят се камионите, които влизат и които излизат, за да се изчисли реално оползотвореното“, каза днес при представянето на сепариращата инсталация пред журналисти кметът Живко Тодоров.

Сепарираща инсталация е изградена от ДЗЗД „Консорциум Екологичен център – Стара Загора“, Пловдив, избран чрез процедура за обществени поръчки. Договорът с консорциума е за предварително третиране и предаването на сепарираните отпадъци за последващо оползотворяване на съответните предприятия, лицензирани за такава дейност. Сепариращата инсталация, която е една от най-модерните в страната, отсортира минимум 30% отпадъци за последващо оползотворяване от общото количество. Останалите след сепариране отпадъци се транспортират до общинското депо за неопасни отпадъци в местността „Мандра баир“.  След завършването на Регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора в края на годината, те ще бъдат извозвани там.

Община Стара Загора ще заплаща на изпълнителя за тон сепариран отпадък, който не е предназначен за депониране. „Средствата, които ще изразходваме за сепариране са по-малко, отколкото за депониране. От една страна ще пазим околната среда, защото ще изхвърляме по-малко, а от друга – ще пестим средства, защото знаете, че за депониране се заплащат над 80 лв./тон, а тон сортиран отпадък излиза около 58 лв.“,  каза още кметът.

Инсталацията  включва зони – за приемане на отпадъците и автомобилна везна, за разтоварване на постъпващите отпадъци, за осъществяване на дейността по предварително третиране на отпадъците и складова зона. От приемната зона, чрез транспортьори, материалите достигат до хоризонтален лентов транспортьор за сепариране, разположен в кабина за сепариране, където се извършва основната дейност.  Помещението е затворено, с естествено и изкуствено осветление и климатизация. От двете страни на преминаващия транспортьор за сепариране са обособени работни места за ръчно отделяне и разделяне по видове на оползотворимите отпадъци. Отделените суровини се отвеждат до хидравлична преса за балиране,  а балите се транспортират до зоната за съхранение. Открити са 50 работни места, предстои да станат 60, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

От общия поток смесени отпадъци в резултат на сепарирането се отделят минимум хартия, велпапе, PVC- бутилки, пластмаса, алуминий, желязо и стъкло. Важен резултат от дейността на сепариращата инсталация е намаляването на заплащаните отчисления за обезвреждане на отпадъците на депа, както и оползотворяването на редица суровини от потока битови отпадъци.

IMG_3563

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram