Кметове се съмняват в лобизъм

Искат протоколите с оценките на всички проекти на общините по инвестиционната програма на правителството

Заради недоволството от разпределението на паpитe по публично-инвестиционната програма на правителството, вчера се проведе извънредно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, в което участва и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

„Управителният съвет излезе с категорична позиция, в която се разграничава от начина, по който са разпределени средствата от Междуведомствения съвет, и не носи отговорност за това непрозрачно, неравнопоставено и без необходимите критерии разпределение“, заяви за „Старозагорски новини“ Галина Стоянова.

Тя и колегите й настояват до следващата сряда, когато трябва да се проведе поредното редовно заседание на кабинета, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да се срещнат с кметовете. „Имаме конкретни искания към тях: да получим списък на всички входирани в Министерския съвет проекти на всички общини, както и да бъдем информирани дали областните управители с правомощията, които имаха, са си позволявали някаква избирателност при номинирането на проектите“, посочи кметът на Казанлък. Градоначалниците се интересуват дали всички проекти са достигнали до оценка в Междуведомствената комисия, както и биха искали да получат протокола с оценка на всички проекти с мотивите – и за одобрените, и за отхвърлените.

„Настояваме да се определи от Министерския съвет допълнителен фонд – общините трябваше да получат общо 350 млн. лева, между тях бяха разпределени 286 млн. лева, тъй че нека остатъкът бъде разделен на експертен принцип само между ощетените общини“, призовават кметовете. „И запазваме правото си да искаме отмяна на постановлението за разпределението на тези 286 млн. лева“, допълни Галина Стоянова.

Тъй като някои градоначалници не са успели да вземат лично участие във вчерашното извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружението на общините, те ще получат позицията по най-бърз начин, за да изработят единното си становище най-късно до петък.

Нина ЙОВКОВА – Старозагорски новини

……………………………………………………………………………Кой от двамата лъже?

Председателят на Националното сдружение на общините: „Нека не се политизира проблемът с парите за общините“: http://www.presstv.bg/index.php?option=com_portal&view=article&id=42108

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram