Катеричката Кипи е талисман на Европейското отборно първенство през юни в Стара Загора

Катеричката Кипи ще бъде талисман на Европейското отборно първенство по лека атлетика – Втора лига, на което стадион „Берое“ е домакин на 21 и 22 юни 2015 г. Събитието е организирано от Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортният клуб по лека атлетика Берое и се очаква да превърне Стара Загора в столица на леката атлетика в България. Комисия с председател зам.-кметът Иванка Сотирова след едночасово обсъждане на повече от 30 постъпили предложения, избра единодушно любимото на поколения старозагорци животното, което населява близкия парк М.М. Кусев (Аязмото) почти от създаването му, да бъде символ на лекоатлетическата надпревара.
Комисията, определена от кмета Живко Тодоров, в която участваха още представители на организаторите – Емилия Драгиева от спортен клуб по лека атлетика „Берое“, член на Организационния комитет, художничката Юлия Славова, експерти от общинската администрация и спортните журналисти Георги Геренов и Деян Денев, мотивира избора си за име с най-популярното за старозагорци дърво в парк аязмото – кипариса. Катерицата, която е пъргаво и практично животно, съчетава много положителна енергия, игривост, добронамереност и благоразумие, обосноваха решението си членовете. Но тя намира само 10% от скътаните за зимата ядки, като неоткритите, но заровени в земята, покълват и дават нови поколения дръвчета и растения. Затова старозагорци имат особено отношение на признателност и почит към животното, което понякога е забелязвано по клоните на дърветата в самия център на града – най-добрата атестация за качеството на живот и градската среда на Стара Загора.
Целта на организаторите е талисманът да бъде на стадиона сред зрителите по време на провеждането на целия турнир, да ги посреща, весели и да се снима с тях. Автори на идеята са членове на Народно читалище „Димитър Наумов-1908‘‘ с.Преславен, община Стара Загора. „На всички заралии, разхождайки се в парк Аязмото, не веднъж ни се е случвало приятно да ни изненада пъргава, скоклива катеричка. Това малко сладко животинче събужда в нас непринудено детско щастие. Мислим,че ако тази пъргавелка слезе от парка на нашия стадион и стане талисман на първенството, ще създаде приятна спортна атмосфера и ведро настроение сред състезатели и зрители“, пише в писмото си читалищният секретар Стойка Генова.
Предстои да бъде изработен графичен проект на катеричката Кипи, който ще бъде оповестен до седмица.
Комисията бе много затруднена в избора си за талисман заради добрите предложения и попадения на Кирил Илиев, Огнян Иванов и Добромира Петрова, Анета Господинова, Добромира Димитрова, Андрей Атанасов, в-к Национална бизнес поща, Димо Димов, Гинка Есапчиева, Исмаил Исмаилов, Сирма Карагьозова и др.
В Европейското отборно първенство – Втора лига ще участват отборите на България, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Исландия, Дания и Кипър. Най-добрите в 40 дисциплини от тези 8 отбора ще пристигнат на стадион Берое. В състезанието ще бъдат включени и нормативи за олимпийските игри в Рио Де Жанейро- 2016. Българските участници ще станат ясни по време на Държавния шампионат през м.юни т.г.
Стара Загора беше домакин на изключително успешен Балкански шампионат за мъже и жени през 2013 година, а през 2014-та беше възроден и традиционният атлетически турнир „Самарско знаме“. Още две европейски първенства ще приеме тази година Стара Загора – Европейско първенство по футбол за младежи и Европейско първенство по ушу.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram