Кампания „Май месец за мерене“ в 12 града

В продължение на Световния ден за борба с Хипертонията 17 май, Българска лига по Хипертония, с подкрепата на Международна лига по Хипертония (ISH) и Световно дружество по хипертония е инициатор на кампанията „Май Месец за Мерене“ в България. „Май Месец за Мерене“ е най-голямата синхронизирана здравна кампания в света. За периода на реализация са дадени съвети за поддържане на здравословно кръвно налягане на повече от 4,2 милиона души в над 100 държави. Основна цел на кампанията е да се повиши обществената осведоменост и да се направи контролът на кръвното налягане достъпен за хората по света.

Повече от 10,8 милиона души умират всяка година от състояния, свързани с високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане продължава да бъде рисков фактор №1  за смърт в света. Контролът на стойностите на кръвното налягане покрива не повече от 40% от хората, което по последни данни означава, че половината хора с хипертония продължават да не знаят, че я имат. Със стойностите на кръвното налягане е свързан повишеният процент на сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, деменция, предсърдно мъждене и бъбречни заболявания. Тези заболявания засягат приблизително една трета от възрастното население в световен мащаб и представляват най-голямата епидемия, изпитана някога от човечеството. А у нас според данни от Здравния профил на страната от 2017 година над 80% от смъртността в България е вследствие сърдечно-съдови заболявания.

Под мотото „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“ в продължение на Международния ден за борба с Хипертонията – 17.05.2021, Българска Лига по Хипертония ще реализира скрининги, с подкрепата на Омрон България, Асоциация на студентите по Медицина България, Национален Научен Експедиционен Клуб „Юнеско“, Асоциация на студентите по фармация, Медицински университет Варна, Община Пловдив, Община Стара Загора, и други. Кампанията „Май месец за мерене“ акцентира върху важността и нарастващото значение на измерването на кръвното налягане и поддържането на здравословен начин на живот и здравословно тегло.

През май и юни 2021 в 12 града –  София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията; ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване; ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на Предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на Предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от Предсърдно мъждене и те се очаква да нараснат със 70% до 2030 година. Предсърдно мъждене е хронично прогресиращо заболяване, което увеличава риска от живото застрашаващи усложнения като инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност. Пациентите с Предсърдно мъждене имат 46% по-висок риск от смъртност в сравнение с лица без. До 47% от пациентите с Предсърдно мъждене съобщават за намалено качество на живот, 25% за нарушаване на ежедневните дейности, а повече от 15-30% от хората с Предсърдно мъждене не изпитват никакви симптоми.

Световният Ден на Хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното Дружество по Хипертония (ISH), Световният Ден на Бъбречните Заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната Диабетна Федерация (IDF).

При организацията измерванията ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка и ще се приложат всички мерки за безопасност на участниците на местата за скрининг.       

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram