Калиграфия, чаена церемония, икебана , аромати – японска култура в Казанлък

Японският художник Кихачиро Нишиура откри в Казанлък в залата на „Искра“ 4 изложбата „ Силата на молитвата – нова калиграфия“ . Изложбата е част от поредицата културни събития включени в програмата на 23-те Дни на японската култура в България. Домакин на събитието бе кметът Галина Стоянова. На откриването присъстваха Временно изпълняващият длъжността посланик на Япония в България г-н Тошио Сугиура и културният аташе Ая Отаки. Сред гостите бяха още бивши кметове, изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев, представители на Асоциацията за приятелство „Казанлък-Япония“, носителки на титлата Царица Роза през годините, казанлъчани.

За Кихачиро Нишиура калиграфията е основата на източното изкуство, а йероглифът, знакът – една от най-важните части на източната култура. Сред творбите на Нишиура има и такива с български стихове на Ботев и Яворов в превод на японски, а майсторът – калиграф поставя на предна позиция усещането за хармония с природата и мирното устроение на японската душа , които завладяват заедно с неговата лична емоционалност и жизненост.

Авторът на „Силата на молитвата – нова калиграфия“ е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо.

Преди откриването на изложбата Кихачиро Нишиура направи демонстрация на калиграфска техника пред ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram