Как дяволът чел Евангелието или Отчетът на вестник ,,Искра,,

За разглеждане на предстоящото заседание на Общински съвет Казанлък е внесен Отчета за дейността на ,,Казанлъшка Искра,, за 2013 година. Изумена съм –първо от махленският стил по който е написан, второ от фактите съдържащи се в него. Вестник ,,Искра,, – една от емблемите на Казанлък е с тираж едва около 600 -700 броя и абонамент 138 броя. Изумена съм и от това, че дружеството приключвало на печалба със около 3000 лева. Не съм специалист, но знам, че това не е печалба след като имаш натрупани задължения. И то част от които към НАП . Изумена съм, че във вестника работят едва 3 човека – Управител, нейния син и още един човек. То може би и затова качеството на вестника е под нулата. Изумена съм от това което пише в отчета – бил направен ремонт. Как след като такъв е направен от предния главен редактор на вестник ,,Искра,,. Закупен бил скенер, фотоапарат, принтер, при положение, че техника е закупена сравнително скоро и модерна. Единствено вестника се е нуждаел от принтер. Изумена съм и от заплатата на управителя – в предоставената справка се вижда, че в някой месеци тя е била 1100 лева. 1100 лева за какво – за един вестник в който липсват авторски материали, който е базиран на прессъобщения и обяви. За дизайна –няма да коментирам. За мен буди недоумение – как един вестник като,, Трибуна Арсенал,,, който се прави от двама човека има тираж 5000 броя? Едва ли е само заради това, че е безплатен? Защо Община Казанлък плаща за обяви на Общинския вестник. Друг е въпросът, че на предстоящата сесия Общинските съветници не трябва да четат отчета на вестник ,,Искра,,, а трябва внимателно да го разгледат и да поставят някой въпроси. Като например:

-Колко човека работят в вестник ,,Искра,,?

-Няма ли конфликт на интереси след като Управителката е назначила там сина си, който пък има информационен сайт?

-Защо заплатата на Управителя се доближава до тази на кмета ?

-Да попита за какво са тези 12 000 лева от разходите на дружеството за външни услуги за рекламна дейност?

-Да попитат вестник ,,ИСКРА,,, който е 100% принципал на Общ. съвет и изпълнява важната роля на общинския съвет- популяризация на работата и на съветниците колко интервюта е имало със съветници и колко материали посветени на работата на местния законодателен орган ?

И още нещо – препоръчвам на Общинските съветници да четат отвъд думите и да питат, все пак, като премислят по въпроса. Да вземат един вестник „Искра,,, произволно избран от тях брой и да видят що за редакционна политика, ако въобще има политика този вестник.

Десислава Петкова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram