Казански родове се събират за 300 годишнина на селото

300 години  празнува тази неделя,  7-ми септември,  едно от най- богатите откъм история села в Старозагорска област- село Казанка.
По този повод кметството на селото организира тържествено честване – събор, за който чака жители на селото, пръснати в страната, техни родственици и приятели.
Празничните  прояви започват от 10,30 часа сутринта  с празничен водосвет на площада в селото.
В програмата за честването участие ще вземат ансамбъл „Загоре“, както и местни самодейци и читалищни трупи от съседни населени места.

Според преданията, селото се ражда в далечната 1714 година,  като наследник на изчезналото заради разпръскване на жителите му село Рахман, намиращо се в близост до очертанията на днешна Казанка. Част от жителите на някогашното село Рахман  се преселват в Бесарабия, където основават село със сходно име, а семействата от 17 къщи на село Рахман оставят в района и поставят основите на днешна Казанка.

Във времето назад Казанка е най- голямото село в южната част на Средна гора. Разцветът на селото е през 1926 година, когато в Казанка живеят 1460 човека, в 275 къщи.

В много отношения  будното за времето си село е задминавало по културен живот големи населени  места от 19 и началото на 20-ти век. Гордостта на Казанка е местното читалище, основано през 1900 година и не преставало да функционира  и до днес. През 1908 година в Казанка е основана една от първите кооперации в Българя, същата година е открита и прогимназия в селото, в която учат деца от още 8 населени места в района.

До 1960 година, когато местното училище затваря завинаги врати, през него преминават над 10 500 ученика. До началото на втората половина на 20-ти век в Казанка на година се раждат между 50 и 70 деца.

В годините на социалистическата власт постепенно селото губи от блясъка си и постепенно започва да се обезлюдява. След средата на 60-те години на 20-ти век в Казанка не се раждат  деца, затваря и детската градина в селото.

В момента в селото постоянно живеещите са около 100-тина човека, предимно възрастни хора. Кметски наместник на селото е Иван Паунов.

Новото амплоа на селото е  превръщането му във вилна зона в близост  до Стара Загора.

Сред известните личности , с които някогашното славно село се гордее,  е Стоян войвода,  Ботев четник, един от първите, загинали в битка. Казанчанин  е и оперният певец Константин Казански, доц. от БАН Стоян Стойчев, Никола Казански,  също научен работник в БАН и брат на Константин Казански.

Два са големите казански рода-Кушкиеви и Марински.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram