Казанлъшкият депутат Донка Симеонова: БСП има план в подкрепа на българските учители

Нужни са нови условия за пенсиониране на учителите

Изискванията и отговорностите към българския учител, които непрекъснато се увеличават, нуждата от внимание и подкрепа от държавата към педагозите, засегна в свое питане до министъра на образованието народният представител от БСП Донка Симеонова.

По време на петъчния парламентарен контрол Симеонова похвали учителите: „Сега, по време дистанционното обучение, в условията на COVID-19, отново учителите са тези, които се справят, въпреки огромния стрес и голямата свръхнатовареност, те отново показват, че са отговорни, всеотдайни и отдадени за доброто на децата и учениците“.

Донка Симеонова настоя за специален подход към педагозите пред образователния министър и го попита: „Учителите заслужават вниманието и подкрепата на държавата. Предвижда ли МОН изработването на Стратегия за подкрепа на педагогическите кадри?“.

Симеонова посочи, че във „Визия за България“ – документът на БСП, социалистите предлагат ново отношение към българския учител и очертават политики в подкрепа на педагогическите кадри в дългосрочен план. Тя посочи част от предложенията на БСП в тази посока: да се изготви механизъм за подбор при кандидатстване в педагогическите специалности, както и да се подобрят условията на труд и финансова обезпеченост .

Симеонова бе категорична, че е нужно създаване на система за рехабилитация и запазване здравето на педагогическите кадри, както и нови условия при пенсионирането на учителите.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19055-donka_simeonova__bsp_ima_plan_v_podkrepa_na_bylgarskite_uchiteli.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram