Казанлъшките училища отбелязват Международния ден за борба с болестта СПИН

По повод 1-ви декември 2015 г. -Световния ден за борба със СПИН , РЗИ – Стара Загора, съвместно с община Стара Загора, СНЦ „Свят без граници”, клуб „Зараза”- сдружение „Самаряни”, Младежки дом– Стара Загора, Регионален инспекторат по образование – Стара Загора, община Гурково, община Мъглиж, община Николаево, община Павел баня, БМЧК, МКО, клуб„Млад  здравен  експерт” към  РЗИ – Стара  Загора, медицински  специалисти  и педагогически съветници в учебни заведения на територията на област Стара Загора и АСМБ – клон Стара Загора,  планира провеждането на мероприятия в учебните заведения.  РЗИ -Стара Загора ще предприеме анкетно проучване „Какъв е рискът за мен?” сред ученици на възраст 15 – 19 години от училищата в общините Гурково, Мъглиж, Николаево и Павел баня.
В казанлъшки учебни заведения също ще бъде отбелязан Международния ден за борба с болестта на века. Предвижда се изготвяне на изложби, постери, здравни беседи, дискусии, раздаване на презервативи и червени лентички, разпространение на информационни и видеоматериали.

Младежки общински съвет – Казанлък също ще се включи в Световния ден за борба със ХИВ/СПИН на 1 декември. Членовете на съвета канят всички млади хора, които искат да бъдат съпричастни да участват в инициатива, която се провежда в целия свят на този ден.
От 19.00 ч. в Младежки дом ще бъдат прожектирани образователни тематични филми, а след това всички присъстващи, в подкрепа на световната инициатива ще направят ,,светеща червена пандела“ – символ на световния ден.

У нас тази година са открити нови 126 българи с ХИВ – инфекция при изследвани над 151 343 души, съобщиха от Българското дружество по инфекциозни болести по повод Световният ден за борба със СПИН.
90% от новорегистрираните с ХИВ – инфекция в България са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. Носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 души.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram