Казанлъшките „Палавници“ гостуват в Братислава за празника на българското училище

Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава празнува днес 75-годишен юбилей, а в празничната програма участва и танцовият ансамбъл от Казанлък „Палавници“, воден от хореографа и председател на НЧ „Жар“ Дора Петкова. Нашите „посланици“ на фолклора бяха включени в българската делегация, в която са и клуб „Весело хорце”, Вокална група от Прага и вокална формация „Славейчета“. Преди всяко изпълнение ръководителите на групите ще представят участниците и ще отправят приветствия към училището. Програмата ще завърши с общо хоро.

Сред гостите на тържеството във Философския факултет на университета „Коменски“ ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Словакия Васил Петков, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Началото на Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава е поставено през 1948 година. В учебното заведение се изучават български, словашки, немски и английски език. Използват се иновативни педагогически практики и се организират участия в различни програми и проекти, както в Словакия, така и в България.

При успешно полагане на държавните зрелостни изпити учениците получават българска и словашка диплома. Организацията на учебния процес е целодневна за учениците от първи до четвърти клас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram