Казанлъшките кръжоци на 65 години

Историята на извънучилищната дейност в града започва в далечната 1949г., когато е открит Пионерският дом – един от първите в страната.

Първоначално той се помещава в национализираната къща на Христо Христов – известен розотърговец и земевладелец . Основател и първи директор на казанлъшкия дом „Септемврийче” е Лалка Стойчева Козарова, тогава само на 23 години. За организиране на кръжочната работа, директорката ползвала опита на сливенския дом, който тя лично посетила и успешно приложила.

С тържествено откриване на Дома било поставено началото на извънучилищната дейност. През първата учебна година са открити кръжоци по литература, руски език, история, естествоизпитателни науки, шивашки кръжок, рисуване, в които участват общо  220 деца. Липсват  обаче  добра материална база, учебни програми,  както и опит . Независимо от това с голям ентусиазъм за кратък период от 1950 до 1953 година, дейността се разраства значително. Под ръководството на Димитър Кавлаков още през 1949 г. е създаден голям детски хор. Широко застъпеното обучение по пиано, цигулка, виолончело, контрабас, народни инструменти през 1958г. слага началото на детска музикална школа .

През следващите години дейността се разраства. Постепенно Домът извоюва много отличия и става известен не само с това, че е един от първите в страната, но и се нарежда на челно място сред най-добрите.

През годините на своето развитие, Пионерският дом сменя многократно своите ръководители, които допринасят за неговото утвърждаване. Директори са били: Радка Кизицка, Стефана Духнева, Пенчо Георгиев, Янко Попов, Димитринка Каракушева , Пенка Павлова, Веселина Станчева, Спаска Лангурова, Елена Налбантова.

През 1990 год.  с Постановление на министерски съвет Пионерският дом е преобразуван  в Център за работа с деца. Предмет на дейността му е работата за индивидуалното и личностното развитие и изява на децата. Центърът осигурява условия за различни дейности, развлечения, игри и отдих. Дава възможност за подготовка в специализирани образователни форми, доразвиващи училищното образование. Директор на Центъра е Йовка Христова.  В сравнение със задължителното обучение, извънкласната и извънучилищната дейност е по-гъвкава по отношение на интересите, потребностите и самостоятелността на детето при избор на занимания и дейности. Постепенно дейността се съобразява и с предпочитанията и интересите на децата. Разкриват се и нови форми, като чужди езици, карате, художествено слово, шах, живопис и др.

И както първите стъпки на извънучилищната дейност са били неуверени и трудни, но постепенно тя е разцъфтяла, така и таланта на нашите деца трябва да се развива постепенно с усърдие и любов. Нека да видим първите стъпки на нашите най-малки възпитаници – плахи, но изпълнени с ентусиазъм и амбиция.

 

Общински камерен оркестър в лицето на техния концертмайстор Иван Иван и музикантите Любена Тянова, Мариета Драгнева, Хариета Бакалова, Румелия Христова и Стефан Христов е създаден през 1993г. , с желанието да бъдат възродени позабравените музикални традиции на града. От 2014г. той става общински с любезното съдействие на госпожа Стоянова – кмет на гр.Казанлък и е част от колектива на Общински детски комплекс. Оркестърът е изнесъл множество образователни лектории, концерти с изявени имена в областта на българската музикална култура. Стремежът на музикантите е да представят както произведения от световната класика, така и популярна и съвременна музика.

 

      През месец ноември 1995г. министърът на образованието Илко Димитров издава заповед, с която преобразува Центъра за работа с деца  и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Детски комплекс.  Директор е Петър Петров. ДК се премества от центъра на града в кв.”В.Левски”, в бившата детска градина №4. По-късно се прекратява дейността в УОП, тъй като земите са предадени на техните собственици. При директор Стефка Христова ДК успява да съхрани зоологическата сбирка от Учебно-опитното поле, която се премества в специално пригодено помещение, където тя може да се наблюдава от всички  ученици и деца от училища и детски градини.

 

Конкурси:

Освен образователно-възпитателна и творческа дейност, Общински детски комплекс развива и конкурса дейност, в която  има утвърдени традиции. Ежегодно Комплексът е домакин на пет национални конкурса, четири от които включени в Националния календар за извънучилищни дейности   на МОН. Вече седемнадесет поредни години се провеждат Националните  конкурси   „Малките  нашенци” и „Присмехулници”, в рамките на Чудомирови празници, събиращ най-добрите художници и литератори от цялата страна;   В рамките на Ежегодния Фестивал на розата в Казанлък, повече от 20 години се провежда „Открит турнир по спортни  танци и Купа България”, организиран от КСТ „Роза” ; Вече станалият  традиция Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа „Българска роза”, събиращ над 1000 деца от цялата страна; Единадесетият Националният конкурс „Казанлъшка роза” с над  1500 участника за разделите изобразително и приложно изкуство и Етнография и Националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен  „Една българска роза” . Желанието  ни  финансирането  на  конкурсите  да  се  заложи  в  Общинската Програма  за  деца  с  изявсени  дарби, както  е  в  цялата  страна. Примери  за  други  градове.

 

Награди:

       Изминалата учебна година беше изключително успешна за ОДК  „Св.Ив.Рилски” гр.Казанлък. Постигнати са високи резултати от  възпитаниците по форми  на национални и международни конкурси, състезания, турнири в отделните направления – наука, изкуство,спорт.

Индивидуалните  и групови отличия от национални състезания и конкурси са общо  303:   І-ви места – 96ІІ-ри места – 80, ІІІ –ти – 78             и   Специални награди – 49.

Международните отличия са 36: І-ви места – 9,   ІІ-ри места – 9,

ІІІ –ти – 8   и    Специални  награди – 10

 

Форми:

През  тази учебна година  Комплекса посещават  735 деца, записани в 55 постоянни  и в 11  временно- учебни  групи,  на възраст от 5 до 18 години. Педагогическият колектив с любов и всеотдайност ще продължи тази 65 – годишна традиция, за да бъде Общински детски комплекс едно прекрасно място за развитие и изява на талантливите деца и една желана територия, на която те по най-  ползотворния начин да прекарват смислено свободното си време. С общите усилия на Община Казанлък, се надяваме Комплексът да остане един привлекателен център за творческо израстване и естетично възпитание на нашите деца – бъдещето на България.

 

Дейности  за  65-годишнината:

  • Пресконференция с  медиите – 16.10.2014г преди деня на Ив.Рилски
  • Концерт 23.10.14г в  ДК”Арсенал”  от  18ч
  • Фото – Изложба на  формите  в  Инфоцентър –  края  на  месеца

 

Сътрудничество  и  партнъорство  в  името  на  казанлъшките  деца.

Мястото  и  ролята  на  извънучилищната  дейност  в  цялата  страна.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram