Казанлъшка фирма учередител на Български ГИС Алианс

До края на годината, ГИС Алианс ще създаде и представи препоръки за улесняване на процеса по дигитализация и обмен на българските кадастрални и геопространствени данни с членовете на ЕС и с тази цел на 15-и ноември, като част от отбелязването на Световен ГИС Ден в България, асоциацията организира международна конференция по темата в страната ни.

Учереденият Български ГИС Алианс е неправителствена организация, която ще работи за развитието и приложението на най-модерните географски информационни технологии в България. Членовете на ГИС Алианс ще работят за улесняване и подпомагане на процеса по развитие и въвеждане на ГИС технологии в България, включително и създаване на условия за образователни програми по темата.

Според ГИС Алианс, технологиите, които до скоро бяха домейн на професионалистите се превръщат във важен фактор за всички сфери на обществения живот – хората ги използват чрез своите мобилни приложения и GPS, те са неразривна част от технологичните платформи на бизнес организациите, а обществените служби и администрацията не биха могли да функционират без ГИС системи, особено в области като сигурност, земеделие и кадастър.

Една от първите и най-належащи задачи на членовете на ГИС Алианс е ускореното въвеждане на директива Inspire (директива 2007/2/EО на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2007 г. за създаване на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност) в България – една изключително важна част от електронното правителство на страната ни. Компаниите от ГИС Алианс ще работят за подпомагане на българската администрация за въвеждане на директивата, която изисква интегриране на геопространствените данни от всички европейски държави в една единна дигитална система за обмен на информация. Целият процес трябва да е завършил до 2021 година.

Български ГИС Алианс ще работи за утвърждаване и популяризиране на Географските Информационни Системи като достъпна среда, подпомагаща администрацията и бизнеса, както и държавните органи в създаването на законови и подзаконови нормативни актове, отнасящи се до развитието и внедряването на ГИС, употребата и достъпността на геоданните, както и при контрола на тяхното изпълнение, и да посредничи в диалога между ГИС компаниите и администрацията като насърчава партньорството между публичния и частния сектор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram