Казанлъчанка стана председател на СБХ във Велико Търново

Преподавателката в специалност „Стенопис” във Факултета по Изобразителни изкуства гл. асистент д-р Велина Сталева е новият председател на Представителството на Съюза на българските художници – Велико Търново за следващите 5 години.

Рокадата в ръководството стана на провелото се на 14 декември отчетно-изборно събрание. Досегашният председател Мартин Митев, директор на ХГ „Борис Денев” и на когото оставаше още една година до изтичане на мандата, се отказа сам заради многобройните си ангажименти.

Д-р Велина Сталева е родена в Казанлък на 13 октомври 1989 г. През 2008 г. завършва НГПИД „Акад. Дечко Узунов”, гр. Казанлък.  Завършва степени бакалавър (2012) и магистър (2014) специалност „Изящни изкуства – Стенопис” във ФИИ, ВТУ, при проф. Олег Гочев и доц. Борис Желев. От 2014 г. е докторант към катедра стенопис и изследва темата „Съвременни трансформации на класическия витраж в контекста на българското монументално изкуство” с научен ръководител доц. Борис Желев. През 2016 г. се обучава по програма еразъм в Академията за изящни изкуства в Равена, Италия,  където специализира мозайка в ателието на Енцо Тинарели (Enzo Tinarelli). През 2017г. провежда двумесечна практика в студио за мозайка “Gruppo Мusaicisti Ravenna” под ръководството на Марко Санти (Marco Santi). Работи в областта на стенно-монументалните изкуства, живописта и инсталационните форми. Развива своето творчество предимно в техниките мозайка и витраж. Участва в колективни проекти, пленери, уъркшопи, изложби, симпозиуми, фестивали и др. Сред монументалните реализации на авторката са мозаечни пана „Вода” и „Разум-Техника” (2012) и витраж „Есен-зрялост и познание” (2015) намиращи се в интериора на Корпус 5 на Великотърновския университет. През 2014г. участва в първата изложба посветена на витража в България – „Изложба Български Витраж”. Други отличителни изяви в общи художествени изложби в България и чужбина са: „Международно биенале на стъклото 2017”, София и Велико Търново; „АртРозалиада“ 2014, 2015, 2016, 2017, 2018; Изложба Артстъкло -„L’opera dei Vetrai” 2018, Пиегаро, Италия; Колективна изложба за съвременна мозайка, XVI AIMC CONGRESS 2018, Парай-ле-Мониал, Франция. През 2016г. е куратор и участник в колективна витражна инсталация „Проекции на светлината” представена в гр. Сливен. Други интерактивни и колективни проекти, в който авторката взема участие са стенна инсталация „Любов и омраза” (2012) и мозаечно-витражна инсталация „Дух и материя” (2014) в НБУ, София. Участва в редица дейности популяризиращи витражното изкуство – уъркшопи и демонстрации, сред които събитието „Стъклена плетеница” в МАИР Боженци и др. От 2018 г. е член на представителството на СБХ, Велико Търново. От 2018 г. е член на Международна Асоциация за Съвременна Мозайка (AIMC). Живее и работи в град Велико Търново.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram