Германия разполага бригада в Литва за пръв път след края на Втората световна война

Постоянна германска бригада от около 4800 войници ще бъде разположена в Литва, в близост до руската граница и ще e боеспособна през 2027 г.

Това беше съобщено в понеделник, след като министрите на отбраната на двете страни подписаха споразумение за първото постоянно разполагане на германски войски в чужбина след Втората световна война, съобщи Ройтерс.

Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни споразумението, което нарече „историческо“ с разполагането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война, за да пазят Запада от съветско нашествие.

„Източният фланг вече се премести на изток и задължение на Германия е да го защитава“, каза Писториус на съвместна пресконференция с колегата си в Литва.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО обеща да засили присъствието си на източната граница на алианса.

Повечето от единиците ще пристигнат през 2025-2026 г. и те и техните семейства ще получат „атрактивни условия“, включително немскоезични училища, детски градини, жилища и полети, каза Писториус.

„Скоростта на проекта ясно показва, че Германия разбира новата реалност в областта на сигурността“, добави той.

Германия вече ръководи многонационалната бойна група на НАТО в Литва от около 1000 войници, които ще бъдат интегрирани в бригадата.

Литва ще похарчи около 0.3% от брутния си вътрешен продукт през следващите години за изграждане на жилища, тренировъчни площадки и друга инфраструктура за германските войски и вероятно ще трябва да повиши данъците за това, каза Лауринас Кашунас, ръководител на парламентарната комисия за национална сигурност и отбрана.

„Всички политически партии, отляво надясно, са съгласни, че това е приоритет. Ще намерим необходимите ресурси“, каза Кашунас пред репортери.

Литва, която има население от 2.7 милиона души, разполага с армия от около 8 хил. професионални войници и наборници.

„Трябва да очакваме не само добри, но и най-лоши сценарии. Така че трябва да сме готови… Русия остава основната заплаха за нас и НАТО“, заяви министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас.

Германия обеща да разположи за постоянно единица с размер на бригада през юни, преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но едва сега се ангажира с график.

Източник: dnevnik.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram