Казанлъчанин полага основите на дизайнерското образование в България

Навършват се 90 години от рождението на Васил Стоянов – дизайнер, наричан „пионерът на българския дизайн“, преподавател, общественик и художник.

Васил Стоянов е роден на 4 април 1926 г. в Казанлък.

Завършва Художествената академия в София. Негов учител е Дечко Узунов.

Творчески дизайнерът е повлиян изключително от модернизма в изкуството.

Автор е на многобройни реализирани индустриални форми, създател е на визуално-комуникационни системи, проектант е на интериори на търговски обекти, автор е на оформления на музеи, експозиции и изложби. Негово е художественото оформление на археологическия музей в Сандански, къщата-музей на Гео Милев в Раднево, къщата-музей на Чудомир в Казанлък и др., на панаирни палати в Пловдив, има участия в чуждестранни панаири и изложби в Будапеща, Нови Сад, Париж и др.

Благодарение на личните усилия на Васил Стоянов в края на 50-те години на 20 век, както и на участието му в подготовката на всички основни държавни документи, дизайнът в България е регламентиран като образование и професия.

Васил Стоянов е автор и на лекционни курсове и академични програми по дизайн. Изнася лекции в промишлени предприятия и проектантски институти, в обществени организации и висши училища в България. Развива интензивна публицистична дейност – автор е на научно-популярни и критични статии в специализирани издания, популяризирани и в радиото и телевизията.

През 1964 г. Васил Стоянов създава и организира специалност „Промишлени форми“ в Художествената академия в София, където преподава до края на живота си. През 1969 г. става редовен доцент с хабилитационен труд, посветен на Теорията на дизайна – една от малкото, актуални и днес, теоретични разработки от областта на дизайна в страната.

Стоянов има заслуга и за създаването на паралелка „Дизайн“ в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в гр. Казанлък.

От 1963 до 1973 г. Васил Стоянов е главен специалист в Комитета за научно-технически прогрес и висше образование и едновременно е секретар в Съвета за промишлена естетика и главен секретар на Националния център за промишлена естетика.

Безспорна заслуга на доц. Стоянов е утвърждаването на българския дизайн в международен мащаб – Съветът за промишлена естетика и СБХ, в който той е секретар на секция „Приложни изкуства“, стават членове на Международното сдружение на съветите по индустриален дизайн.

Васил Стоянов е член на УС на СБХ и заместник-председател на неговия Творчески фонд. Като изтъкнат специалист в областта на дизайна той е привлечен и за член на Научния съвет на Института за изкуствознание към БАН.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram