Казанлък отбеляза 175 години от рождението на Васил Левски

Казанлък отбеляза 175-та годишнина от рождението на Васил Левски. На събитието присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, зам. кметове, председателят на ОбС, общински съветници, секретарят на общината, директори и представители на културни институти в Града на розите, представители на политически и патриотични организации, граждани. Да почетат светлата годишнина пред барелефа на Апостола, поставен на къщата, където някога се е намирал ханът на баба Гана, където е отсядал Левски, идвайки в Казанлък по родолюбиви дела, присъстваха и деца от ЦДГ „Теменуга“ и ЦДГ „Звънче“ .

Свещеници от казанлъшки храмове отслужиха заупокойна молитва в памет на националния ни герой, след което бе отслужено многолетствие за благоденствието на българския народ , кауза, на която посвети живота и подвига си Дяконът. За личността на Левски, неговите завети към българския род и паметта на същия този род говори пред събралото се множество отец Георги от Храм „Света Троица“, който също е бил едно от местата в Казанлък, свързани с революционната дейност на Апостола.

На събитието по повод отбелязването на 1750та годишнина от рождението на Васил Иванов Кунчев звучаха стихове на признателност и памет на поколенията, в изпълнение на Михаела и Александър Димитрови от ЦДГ „Звънче“ и 11-годишната Преслава Красимирова от НЧ „Пробуда“ – Копринка.

Цветя на признателност пред паметната плоча бяха поднесени от името на Община Казанлък, на ОбС, на културните институти в града“, на политически , обществени и граждански организации, граждани. Своите цветя на признателност поднесоха и присъстващите малчугани от двете детските заведения в Казанлък. Цветя бяха поставени и пред паметника на Васил Левски в парка, намиращ се в едноименния квартал , а кметът Галина Стоянова се поклони и пред паметната плоча на Дякон Игнатий в храм „Св. Троица“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram