Казанлък домакинства дискусия за бъдещата селскостопанска политика на ЕС

Под домакинството на кмета на Казанлък Галина Стоянова в залата на Информационния център на ул.“Искра“№4 днес се проведе дискусия на тема „Общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020г. и развитието на българското земеделие“.

Основен гост на срещата бе Петя Ставрева, председател на ПП„Обединени земеделци“. Тя запозна участниците с резултатите и последните тенденции в подпомагането на правенето на аграрен бизнес в Европейския съюз. 80 на сто от субсидиите стигат до едрите фермери, чиито дял е 20 на сто и незначителна част от еврофинансирането достига до малките стопанства, което води до тяхното рязко намаляване. Делът на младите фермери в Евросъюза също е много малък – едва 5 – 8 на сто.

 

Председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова отчете ръст в отглеждането на лавандула и отбеляза, че успешното бъдеще на фермерството е в тясна връзка с развитието на науката.

 

Засилване на интереса в отглеждането на етерично-маслени и лечебни култури представиха от Института по розите и етерично-маслените култури. Новият директор доц. Ганка Баева представи програмата си за развитие и управление на института. Тя подчерта, че ИРЕМК остава единственият специализиран център за научноизследователска, приложна и обслужваща дейност в цяла България, с най-голям брой регистрирани сортове на подобни култури. Само за последните 3 – 4 години с пъти са увеличени площите с лавандула, маточина и лайка, насажденията от маслодайна роза също трайно се увеличават. За 2017г. събраната продукция от маслодайна роза отчита ръст от 3,5% спрямо 2016г., като се наблюдава по-нисък среден добив – от -1,6%. При лавандулата през тази година събраната продукция е с ръст от 70,1% спрямо 2016г., с по-висок среден добив с 22%. През последните години расте интересът към насажденията с лайка и маточина.

 

В дискусията се включиха представители и на фермерски асоциации, земеделски производители, включително розопроизводители и търговци в региона, местната власт и граждани. Главните теми, които бяха разгледани бяха „Промените в Общата селскостопанска политика на ЕС и предизвикателствата пред развитието на българското земеделие и малките населени места“ и „Възможности за подпомагане на производството и пазарната реализация на етерично-маслените култури„ Бяха обменени мнения и препоръки за подготовка за новите изисквания и стандарти за финансиране от еврофондовете след 3 години, спешно приемане на закон за браншовите организации, тежки административни процедури, дефицит във субсидиране на малките ферми и др. Обобщените предложения ще бъдат представени на вниманието на Министерството на земеделието.

 

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram