И училището в Овощник бе открито обновено в Деня на Съединението

„Съвсем неслучайно избрахме датата.“, каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова в приветствието си към гостите на официалното откриване. Тя обърна внимание, че и в град Крън, и в село Овощник през последните години е имало най-голям отлив на деца към Казанлък. „ В деня, в който трябва да си спомним, че да сме родолюбиви означава да сме единни и да обичаме родното направихме откриването на сградата в село Овощник.“, поясни Кметът на Казанлък. Тя се обърна към жителите на Овощник, родителите, децата и учениците с думите: „Ние сме обърнати с лице към вас!“ и подчерта усилията на Общината да направи сградата на училището модерна, функционална, с прекрасна спортна площадка, „За да може тя да не отстъпва на нито едно училище в град Казанлък. Много бих искала тази сграда да се напълни с ученици и това да бъдат вашите деца, да последват вашия пример!“, апелира Галина Стоянова. Тя прикани за подкрепа към новия директор Димитър Гайдаров, фолклорист и ръководител на Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“, който ще даде възможност за сформиране и на музикална паралелка, за подкрепа към преподавателите, които с нищо не отстъпват на учителите от Казанлък. „Това ще е едно малко усилие, но ще струва много! Защото ще запазите селото, а това е най-важното – да запазим корените и рода си!, заяви Кметът на Казанлък. Тя честити Празника на Съединението и пожела родолюбието да възпитаваме с личния пример.

Новият директор на ОУ“Д-р Петър Берон“ Димитър Гайдаров благодари на Община Казанлък за грижите за изграждане на модерната учебна база, увери в усилията на преподавателския състав да напътстват образовани деца и обяви новите моменти в учебната програма: допълнително изучаване на английски език и хореография, а като извънкласна форма – изучаването на народно пеене и народни инструменти. Започва и инициатива за създаване на училищна библиотека в най-скоро време…

В Деня на Съединението кметът на община Казанлък откри две от общо осем образователни обекта в Общината, ремонтирани по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. Общата стойност на проекта е в размер на 9 млн. 504 хил. 532 лв. по Оперативна програма „ Региони в растеж“ – 2014-2020, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Със средствата са реконструирани общо три детски градини в казанлъшкия квартал “Изток“и пет училища – в селата Овощник, Хаджидимитрово, Ръжена и в градовете Шипка и Крън.

В резултат на строително-монтажните работи са въведени мерки за енергийна ефективност, ремонтирани и изградени са водопровод и канализационни инсталации, извършени са газификация и свързване с градската газоразпределителна мрежа, монтирано е ново оборудване и са осигурени мерки за достъпна среда.

Със завършването на дейностите по проекта до края на 2019г. учебната база на територията на общината ще бъде изцяло обновена.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram