Инвалид и лекар от Казанлък в схема за укриване на данъци?

Трети Наказателен състав на Старозагорският окръжен съд отхвърли частна жалба на казанлъчанка на 9 януари тази година, като посочи, че за С.С. е налице процесуалната възможност да обжалва постановление на Районна прокуратура, Казанлък  пред прокурор от по-горестояща прокуратура.

Историята осма година се върти в омагьосания кръг на процесуалния лабиринт.

С.С. от Казанлък  избрала за личен лекар д-р Д.Г.К. през декември 2007 г. Записала себе си и сина си при този личен лекар на 03.12.2007 г., като й занесла и решение на ТЕЛК, че е инвалид Първа група.

След четири дни д-р Д.К. извикала С.С., като я помолила да подпише договор за дарение, по силата на който д-р К. й дарявала сумата от 700 лева. Договорът  заверили нотариално пред нотариус П.К., с район на действие гр. Казанлък.

През 2012 г. С.С. отишла в “Социални грижи” в Казанлък, за да пусне молба за отпускане на помощ за дърва за огрев. Служителката й отговорила, че няма право на такава помощ, защото получава заплата по 700 лв. на месец от д-р К. Тогава С. С. разбрала, че д-р К. от 2008 г. до 2011 г. е подавала неверни декларации в НАП  за това, че й е заплащала възнаграждение въз основа на сключени граждански договори за всяка от четирите години. Затова

В хода на извършваната от Районна прокуратура–Казанлък проверка е възложена данъчна ревизия на  д-р К. С Ревизионен акт № 241304411/22.11.2013 г. на ТД на НАП – Пловдив, Отдел “Ревизии” – Дирекция “Контрол” са установени задължения за данъци и осигуровки, както и лихви през годините в размер на 13 780,87 лв., от които укритите данъци по чл.48 ЗДДФЛ са в размер на 3089,34 лв. Лекарката веднага заплатила сумата по ревизионния акт.

След което започнала преписка между различни прокуратури-Районната в Казанлък, Окръжната в Стара Загора и Апелативната в Пловдив, връщане на документите и наново ход по нивата, в последна сметка РП – Казанлък с постановление от 10.11.2014 г. изцяло е прекратила наказателното производство, образувано срещу неизвестен извършител и водено срещу д-р Д.К. за престъпление по чл.309, ал.1 от НК.

Това постановление е обжалвано от С.С. В мотивите съдът е приел, че от престъплението по чл.309, ал.1 от НК с оглед на кръга на обществените отношения, които защитават документните престъпления, пострадал не може да бъде физическо лице.

След съдебното заседание от 9 януари за С.С. остава процесуалната възможност да обжалва постановление на Районна прокуратура, Казанлък  пред прокурор от по-горестояща прокуратура.

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram