Илиян Дончев представи филма си за Хималаите в Стара Загора

Пред препълнена зала в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ на 20 ноември бе показан предпремиерно дебютният документален филм на казанлъчанина Илиян Дончев. Кино-лентата е посветена на кралство Бутан и е първа част от четирилогията със заглавие „Забранените кралства на Хималаите“. Със средствата на седмото изкуство казанлъшкият пътешественик разказва за своите срещи с уникалната култура и суровата екзотика на Хималаите, осъществени по време на неговата дългоподготвяна експедиция в Забранените кралства Бутан, Сиким, Мустанг и Непал. Филмовата поредица, на която Илиян е продуцент, сценарист, оператор и режисьор бе представена от Елена Димитрова – един от най-авторитетните режисьори и сценаристи в българското документално кино.
След прожекцията старозагорската публика засипа автора с въпроси, свързани с бита, вярванията и традициите на бутанците. Като най-настойчив бе въпросът – кога да очакваме следващия филм от поредицата.
Освен от пътешествията и киното, казанлъшкият бизнесмен Илиян Дончев е изкушен и от фотографията и изящното изкуство. Да припомним, че той има зад гърба си две фотографски изложби, посветени на Африка и Индия, които предизвикаха голям интерес от страна на българската публика. Дългогодишен организатор е на международния пленер по живопис и скулптура „В Долината на розите“, който се провежда в Казанлък. Създател на първия джаз-фестивал в Розовата долина – „Фрукаде джаз фест“. В момента Илиян, който има дипломи за две висши образования /плюс две специализации в САЩ и Виена/, учи и история на изкуството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram