Изправят холандския педофил пред съда в Стара Загора

Делото срещу холандския педофил Андриас Хеере Вагенаар, задържан в Стара Загора на 3 януари т. г., започва днес в Районния съд в Града на липите.

Срещу 46-годишния мъж е повдигнато обвинение за извършване на блудствени действия с малолетно лице от същия пол. Ако бъде признат за виновен, го чака затвор от две до шест години.

Андриас бе арестуван в ранните часове на 3 януари т.г. в стая на старозагорски хотел заедно с две момчета от местен Дом за деца без родителска грижа. Според разследването няма данни холандецът да е насилвал децата, но е имало докосвания, целувки, къпане и други непристойни действия. Стана ясно още, че холандецът е осъден и в родината си за блудство, и в момента тече 5-годишен изпитателен срок на присъдата му там.

С момченцата чужденецът се запознал миналото лято, когато за първи път дошъл в Стара Загора. Тогава се свързал с български предприемач и му обяснил, че иска да си открие дърводелска фирма тук, дори започнал да събира документи. С децата се видял на улицата, помислил ги за бездомни. Чужденецът ги почерпил и им обещал, че ще дойде отново на първи януари от Холандия. Върнал се в уречения ден. Купил си и английско-български речник, за да контактува по-лесно с тях.

Случаят предизвика интерес и в Холандия. Екип от холандската национална телевизия снима документален филм за действията на педофила у нас, журналистката Митра Назар от холандско радио също пристигна в Стара Загора, за да разследва дейността на Вагеннар в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram