Изложба припомня за енциклопедиста Данаил Аврамов

В залите на Художествена галерия – Казанлък се тази вечер от 18:00 часа се открива юбилейна ретроспективна изложба на Данаил Аврамов /1907–1995/.
Роденият в Казанлък художник обичал да казва: „Никога не съм се опитвал да надскоча сянката си. Карал съм я тя да ме гони, защото тичах към слънцето.” Ето защо юбилейната ретроспективна изложба с негови картини е озаглавена „По пътя към слънцето”.
В деня на откриването на експозицията се навършват 108 години от рождението на Данаил Аврамов. Изложбата е посветена също и на 20-та годишнина от смъртта на художника.
Представените творби са от колекциите на Художествена галерия – Казанлък, от Галерия „Инджов” – Пловдив и от частни колекционери. Могат да се видят около 40 произведения на изобразителното изкуство, в различни техники и жанрове, създавани в интервал от над половин век. Най-ранните творби са от 1940 г., а най-късните са рисувани през 1994 г. Сред тях присъстват пейзажи от родния квартал „Кулата”, от стария Казанлък и родната къща на художника, от Солак джамия и старата Община, няколко маслени платна от Шипченския манастир, пейзаж от Чирпан с родната къща на Пейо Яворов, от Жеравна и Габрово, още автопортрет, много рисунки. Част от картините са участвали в първата му самостоятелна изложба през май 1940 г. и не са показвани пред публика над 75 години. Други картини се експонират за първи път. Такива са повечето графики, рисувани през 70-те и 80-те години на ХХ век, а също и някои от живописните творби от същия период. Приживе Данаил Аврамов е участвал в 28 общи художествени изложби на регионално и национално равнище, в които често е награждаван и отличаван. Уредил е осем самостоятелни художествени изложби, а посмъртно негови творби са представени в две юбилейни експозиции през 1997 и 2007 г.

Личност с разнородни таланти, Данаил Аврамов е и дългогодишен участник в театралния колектив на НЧ “Искра”. В младите си години (в далечната 1926 г.) е сред основоположниците на ски спорта в родния си град. Той е бил член на най-малко десет художествено-творчески и професионални организации, сред които Съюза на българските музикални и танцови дейци, на българските лютиери. Основна част от живота и творческите си сили той отдава на цигулката, виолата и китарата. Инструментите, изработени от Данаил Аврамов, доказват своите качества на музикалния пазар в редица държави от Европа и извън нашия континент. Интересен е фактът, че негови инструменти са предпочетени от музиканти в такива страни, които имат утвърдени лютиерски школи с продължителна история и традиции като Италия, Русия, Германия.
Седем години от своя живот Аврамов посвещава и на самолетостроенето. В казанлъшката самолетна фабрика „Капрони” той взема участие в изработката на българските самолети тип „Чучулига”, „Гибла” и „КБ 24”.
Откриването на изложбата ще бъде със специалното участие на проф. Татеос Санджакян, който ще свири на рояла на Петко Стайнов, а Димитрина Манчева ще свири на цигулка, изработена от Данаил Аврамов. На събитието ще присъства и внучката на художника – Албена Хинкова.

Художествена галерия, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram