Издават ускорено лични карти до референдума

Във връзка с предстоящия на 27.01.2013 г. Национален референдум Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Стара Загора и Районните управления „Полиция“ ще бъде създадена организация за ускорено издаване на лични карти в дните до референдума и издаване на съответните удостоверения, съобщават от пресцентъра на полицията.
Всички лични карти по приети заявления преди 21.01.2013 г. ще бъдат издадени и готови за връчване в законоустановения срок (експресна поръчка – до 8 работни часа; бърза поръчка – до 3 работни дни в ОДМВР и до 4 работни дни в РУП). За лицата, родени през 1931 година, чиито зелени(лични) паспорти са изгубени, откраднати, повредени или унищожени и нямат издадени документи от новия вид ще се приемат и издават удостоверения само от група „БДС“ при ИДМВР – Стара Загора само на граждани от община Стара Загора и община Опан. Работното време на група „БДС“ от 21 до 25 януари е от 08.30 до 17.30 ч., а на 26 и 27 януари – от 8.00 до 18.00 часа без почивка.
На основание на чл.5 , ал.3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление удостоверенията са освободени от държавни такси.
Видовете удостоверения, които се издават са:
Образец 1 – издава се на лица, чиито лични карти са изгубени, повредени, откраднати или унищожени.
Образец 2 – издава се на лица, родени преди 31.12.1931 г., чиито лични (зелени) паспорти са изгубени, откраднати, повредени или унищожени и нямат издавани документи от новия тип.
Образец 3 – издава се на лица, родени след 31.12.1931 г. и навършили 18 години включително в деня на референдума, които към настоящия момент не са имали издаван документ за самоличност.
Образец 4 – издава се на лица, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност към деня на референдума.
За издаване на удостоверение лицето лично подава писмено искане в звената „БДС“ при ОДМВР и РУП, освен него се подава и заявление за издаване на лична карта.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram