ИАРА и Централната рибно-опазваща организация заедно срещу бракониерите

Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури ще си сътрудничи с Централната рибно-опазваща организация за ограничаване на бракониерството. Имаме обща кауза и цел, необходимо е да се обединим и работим заедно в рамките на закона, обявиха от агенцията след среща с организацията, съобщава Дарик.
Бракониерството е сериозен проблем и за двата големи язовира в Старозагорско-„Жербечево“ и „Копринка“. Само за три месеца от агенцията са съставили общо за двата водоема 13 протокола, 6 акта и са конфискували над 800 метра мрежи.
Преди дни в Стара Загора от новоучредената Централна рибно-опазваща организация настояха да бъдат направени законови промени свързани с контрола на бракониерството. Те са готови да участват в работни групи за изготвяне на промените. В момента се обсъждат промени в Закона за рибарство и аквакултури, предстои и обществено обсъждане, в което от организацията могат да участват със своите предложения, обясниха от ресорната агенция. От там отчитат и 30-процентно увеличение на наказателната дейност от средата на миналата година до сега.
На 13 март на яз. „Копринка“ рибари от цялата страна се събират, за да обсъдят евентуални протестни действия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram