За пръв път у нас: Раднево обяви за продан общинското здравеопазване

Общинският съвет на Раднево подкрепи внесеното от кмета д-р Тенко Тенев предложение за стартиране на процедура за приватизация на МБАЛ  „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център 1“. За първи път в практиката у нас местни власти гласуват решение за смяна на собствеността на общински дружества. „Няма случай в България, при който община да е продала общественото си здравеопазване в доболничната помощ“, заяви председателят на Общинския съвет д-р Румен Йовчев. По думите му с подобен ход „хората се лишават от достъп до обществен ресурс“.

До безпрецедентното решение се стигна с гласовете на 11 от присъствалите в залата общински съветници и предложението на кмета получи зелена светлина на заседанието в четвъртък. Четирима съветници обаче се обявиха против. Един от тях е Красимир Куртев – председател на групата на БСП в местния парламент. Социалистът предупреди, че много лекари са напуснали работа и болницата  не може да изпълнява своите функции. 

На заседанието вчера е била гласувана субсидия от 400 000 лева за общинската болница за първото полугодие. Средствата обаче не могат да покрият натрупаните дългове към фиска, персонала и контрагенти, които надхвърлят 1,1 млн. лева в края на 2020 година.

Преди няколко месеца Ибрям Алиев – собственик на лечебни заведения в Сливен и Ямбол, заяви инвеститорския си интерес към здравеопазването в Раднево. Днес той потвърди намеренията си и призова за законови промени, които да дадат възможност специализанти да се обучават и в по-малки болници. Алиев изтъкна близостта със Стара Загора и Тракийския университет, където се подготвят медицински кадри. 

Болницата в Раднево има над 50-годишна история. Каква ще бъде съдбата й ще покаже времето. Според юристи, ако се пристъпи към смяна на собствеността на двете общински дружества, процедурата ще отнеме няколко месеца. 

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram