За повече яснота настояват общопрактикуващите лекари

Да има ясен регламент за постъпване на пациент в болница – какви предхоспитализационни изследвания е необходимо да бъдат направени и те да бъдат включени в клиничната пътека. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Сега липсва нормативна уредба и не за всички изследвания са предвидени средства или са задължение да бъдат извършени от общопрактикуващите лекари, което затруднява постъпването в болница и нагнетява напрежение между лекари и пациенти, обясняват от Сдружението.От там

настояват и за промени при изследванията и консултациите за ТЕЛК. В момента парите, които се харчат за подготовката на пациента за освидетелстване от ТЕЛК, ощетяват диагностиката и профилактиката в първичната помощ и са за сметка на всички останали, които имат нужда от изследвания и консултации. Съсловната организация планира тези и други предложения за промени в Националния рамков договор за 2013 г. и в някои наредби на МЗ да представят в понеделник на Българския лекарски съюз и на управителя на НЗОК.

Общопрактикуващите лекари искат и по-големи възможности за диагностика в първичната помощ с разширяване на някои дейности, сред които ехографии, мамографии и други изследвания. Регулативните стандарти в момента позволяват профилактични прегледи на по-малко от половината от хората, които подлежат на такива, съгласно Закона за здравето, обобщават от НСОПЛБ. Те поискаха завишаване на средствата, заплащани на джипитата, работещи при неблагоприятни условия, както и на цените на профилактичните прегледи за над 18-годишните. Общопрактикуващите смятат, че е необходима и промяна в практиката на диспансерното наблюдение на хронично болните пациенти, като се въведе коефициент на заплащане.

В Европа за първична медицинска помощ се дават между 12 и 15% от всички пари за здраве, а у нас те са около 6%, заявиха от сдружението. Личните лекари искат НЗОК да им даде достъп до електронните досиета на пациентите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram