За обучението на ученици със СОП след завършен VII клас

От Районното управление на образованието в Стара Загора предоставят информация за реда и възможностите за кандидатстване на ученици със специални образователни потребности, които ще получат удостоверение за завършен VII клас, в паралелки, определени с държавния план-прием. Тази дейност е регламентирана в чл. 145, ал. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и чл. 140, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за приобщаващото образование.

Родителят/настойникът на ученика със специални образователни потребности, който се оценява с оценки с качествен показател по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО по един или повече учебни предмети подава в периода от 3 до 21 май 2023 г., до директора на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – Стара Загора следните документи за изготвяне на становище за насочване на обучение в профили и специалности от професии:

Заявление за насочване в профили или специалности от професии.

 Бланка на заявлението може да бъде изтеглена от електронната страница на РЦПППО: http://rcsz.org/от рубриката „Насочване след VII клас“.

 В заявлението задължително се посочва актуален телефон за връзка с родителите.

Документи за здравословното състояние и за обучението на ученика:

  • Копие на документи, съдържащи информация за здравословното състояние на ученика: протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия (ЛКК); решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК); Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК), други;
  • Оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, за липса на противопоказания при кандидатстване по профил или по специалност от професия;
  • Копия на документи, които имат отношение към обучението на ученика: план за подкрепа; служебна бележка от училището, в което се обучава ученикът, удостоверяваща класа и оценяването за първия срок на учебната 2022 – 2023 година.

Директорът на училището, в което се обучава ученикът, оказва съдействие за улесняване на подготовката и изпращането на необходимите документи.

Допълнителна информация и консултация може да получите от специалистите от РЦПППО на тел. 042/264 188.

След разглеждане на представените документи Регионалния екип за подкрепа за личностно развитие изготвя становище с предложение за насочването на ученици, което изпраща до комисията по чл. 95, ал. 3 от Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование в Регионално управление на образованието  – Стара Загора.

Броят на насочените учениците с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания и на учениците със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО, на места, определени с държавния план-прием, не може да надвишава 4 ученици в паралелка, от които учениците със специални образователни потребности не може да са повече от 3.

Записването на учениците в съответното училище се осъществява в срок до 4 юли 2023 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram