За дейностите по проекта „Добро образование сега – добри възможности в бъдеще“

През лятото на 2013 г. в община Казанлък стартира проектът ,,Добро образование сега – добри възможности в бъдеще“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. чрез Европейския социален фонд, Договор № BG051PO001-4.1.05-0144. Бенефициент по проекта е Община Казанлък с партньори – ОДЗ „Пчелица“ с филиал в с. Бузовград, ОУ „Васил Левски“, с. Бузовград, ОДЗ „Детелина“ с. Горно Черковище, ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Горно Черковище, ОДЗ „Славейче“ с филиал в с. Ръжена, ОДЗ „Синчец“, с. Копринка, ОДЗ № 2 „Снежанка“, гр. Казанлък и ОУ „Кулата“, гр. Казанлък.
Общата цел на проекта е да се подобрят условията за интеграция на децата и учениците от етнически малцинствени групи от община Казанлък, чрез мотивирано включване още от най-ранна възраст в образователния процес, като това ще доведе до тяхната по-успешна социална и трудова реализация в бъдеще. Проектът е насочен към подкрепа за по-успешна социална и трудова реализация в бъдеще, чрез подобряване на условията за ранен достъп до образование и обучение, засилване на мотивацията за участие в образователния процес, допълнителни занимания с децата и учениците , за които българският език не е майчин.
В дните от 25 до 27 март децата посетиха сградите на Община Казанлък, РУ „Полиция“, Районен съд, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, магазин „Универмаг“ и РС „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целта на тези посещения беше децата да се запознаят със спецификата на
различните професии. В същото време да осъзнаят необходимостта от получаване на добро образование, което ще им даде възможност за една успешна реализация.
На 22 март и 29 март ученици от партньорските училища участваха в две екскурзии – в Долината на тракийските царе и по дестинацията Калофер,
Карлово, Сопот. Тук те имаха възможност да се запознаят отблизо с културно-историческото наследство на родния край и на България. Децата посетиха емблематични за нашия регион обекти –Казанлъшката Тракийска гробница, могилата „Голяма Косматка“, храм „Рождество Христово“ при Шипченски манастир, както и музеи в Калофер, Карлово и Сопот.
Сред дейностите са разкриване на клубове и ателиета, организиране на екскурзии, театрални постановки, „Седмица на толерантността“, които ще подпомагат по-доброто адаптиране към учебния процес на деца и ученици от етнически малцинствен произход, необхванати в детските градини или застрашени от отпадане от училище. Проектът дава възможност на учениците и децата да получат допълнителни знания по български език и математика чрез дейностите в клуб „Аз и компютрите“ за училищата и кът „Компютърче, кажи“ за всички детски градини по проекта. Закупени са компютри, мултимедия, видеокамера за детските градини и училища, партньори по проекта, а във всяко детско заведение са обособени и напълно оборудвани по две игротеки.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram