За втори път митрополит Киприан ще дирижира „Рилският пустинник“ на сцената на Софийска опера и балет

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира музикалната поема „Рилският пустинник“ на сцената на Софийска опера и балет. Спектакълът тази вечер е втори след световната премиера на 10 май и с него се отбелязват 70 години от възстановяването на Българската патриаршия.

Поетичната творба е създадена през 1937 година от писателя Тихомир Павлов. В нея се разказва житието на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Поемата остава в забвение, докато през 2022 г. композиторът и диригент отец Кирил Попов я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение да я възстанови. За диригент на спектакъла избира митрополит Киприан. „С благодарност приех тази покана. След премиерата бях истински щастлив, че хората излязоха от залата удовлетворени, знаейки житието на Св. Йоан Рилски Чудотворец“, каза архиереят. Любовта на владиката към музиката е още от дете. Първият си досег с нея има в школата на Петя Павлович, след това в Музикалното училище в Стара Загора. Дирижира хора „Св. Софроний еп. Врачански“, а след архиерейския избор неведнъж застава на диригентския пулт на Държавна опера – Стара Загора. „Музиката е дар от Бог и този човек, който пренебрегва своя дар от Бога, обижда и Бога. Музиката е тази, която успокоява и дава надежда. В дирижирането и обсъждането на сценарий, либрето, хорови, солистични и оркестрови изпълнения, това все пак е проповед за тези хора, които са на сцената и в оркестрината. Те стигат по-близо до Бога, когато им се обясни от духовник и съпреживяването става единно“, посочи митрополитът.

В образа на младия Йоан се превъплъщава Атанас Младенов, който сподели, че за него това е едно интересно пътуване навътре в човешката душа. „Нещо малко нехарактерно за класически обучен оперен артист. Цялото произведение има едно послание към хората – да търсят светлината и вътрешния си мир. Това е доста ценен урок във време, в което всички сме се обърнали навън“, коментира Младенов.

Веднага след спектакъла митрополит Киприан ще отпътува за Полша, където с Представителния хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“, с диригент Мария Денкова, ще участва в 42-ия Международен фестивал за православна църковна музика „Хайновка 2023“ в град Бялисток. По традиция изпълнителите ще се включат и в Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие през юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram