Затвориха цеха на фармацевтичния завод, където стана инцидент

Затвориха цеха на фармацевтичния завод в Казанлък, в който стана инцидент с пострадали през декември. Това съобщи за „Фокус“ гл. инспектор Йордан Йорданов,  началник отдел „Административно, информационно и правно осигуряване“ в Дирекция „Инспекция по труда“ – Стара Загора. Взривът в предприятието стана на 5 декември малко преди полунов, а „Инспекция по труда“ е уведомена за инцидента чрез тел. 112.

„Предприети са незабавни действия за извършване на проверка за евентуални нарушения на законодателството по здравословни и безопасни условия на труд, в това число и на трудовото законодателство, което също е свързано с живота, здравето и безопасността на труд, тъй като ако има извънреден труд или незаконосъобразно полагане на труд също би могло да повлияе на травматизма“, каза гл. инспектор Йорданов.

Проверката е проведена от 6 до 15 декември 2023 г. Целта е била да бъдат изяснени всички обстоятелства. Проведено е обстойно разследване и проверка на всички документи, които са свързани със здравословните и безопасни условия на труд. „Проверката е приключила. Установени са нарушения на законодателството и спрямо Софарма АД-гр. Казанлък са приложени съответните принудителни административни мерки. Те се изпълняват както спрямо конкретния цех, така и спрямо предприятието до отстраняване на евентуалните нарушения, свързани с условията на здравословни и безопасни условия на труд. По-подробна информация за проверката не можем да дадем, тъй като МВР изиска от нас резултатите от проверките и евентуално би могло да се образува досъдебно производство. Соглед да не се компрометира то, няма как да дадем по-обстоятелствена информация“, допълни гл. инспектор Йорданов. Районна прокуратура – Стара Загора също разследва трудовата злополука.

Към този момент, цехът, в който стана взрива, е спрян. „Възможно е, след отстраняване на нарушенията, отново да започне работа. Когато изтекат сроковете за изпълнение на предписанията, в рамките на до 3 месеца, ще извършим проверка за последващ контрол за отстраняване на нарушенията, за да видим дали са спазени предписанията“, обясни инспекторът. По думите му, за всяко нарушение се дава различен срок за изпълнение на предписанията, но до края на месец март със сигурност ще има още една проверка относно това дали са изпълнени предписанията. 

Припомняме, че в 23,58 ч. на 5 декември 2023 г. в цех в предприятието възниква производствена злополука при работа с реактор за получаване на екстракт от суха субстанция от лечебни растения. При инцидента е пострадала по-тежко една работничка, а други двама са с по-леки наранявания.

Производственото поделение на Софарма АД – гр. Казанлък произвежда фармацевтични продукти. Предприятието е обект на проверки и контрол от Инспекцията по труда веднъж годишно. Като рисково предприятие се проверява и веднъж годишно от комисия от няколко институции – Инспекция по труда, РИОСВ и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram