Започна новата данъчна кампания

Започна данъчната кампания. До края на април трябва да подадем данъчна декларация и да платим 10% данък върху доходите на физическите лица. Декларации подават всички, които са имали доходи през миналата година, с изключение на тези, които печелят единствено от трудов договор.
За повечето данъкоплатци, данъкът е авансово удържан за първите девет месеца на годината, а трябва да се плати налогът за последните три месеца.
Това е новост при плащането на данъците, тъй като в предишните данъчни кампании данъка за всички месеци се удържаше авансово при повечето данъкоплатци.За повечето данъкоплатци, които плащат данък върху хонорари, авторски договори или наем от фирма, досега данъкът се удържаше
авансово целогодишно. С промяна в закона от миналата година обаче бе решено последните три месеца да няма авансово удържане и така данъкоплатецът ще трябва да направи вноските сам.Промяната ще позволи да бъдат ползвани данъчни облекчения, но само върху сумата за
довнасяне. Като цяло, облекченията остават същите като миналогодишните. Промени има при единната сметка.За всички важи новото правило, че вноските ни първо погасяват главниците на задълженията ни, а след това натрупаните лихви.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram