Започва опасната Русалската седмица

Русалската неделя, наричана още Русаля, е седмицата след Петдесетница /50-ят ден след Великден/. Тя започва от 51-я ден след Великден, в понеделник, в деня на Св. Дух.  Според народните вярвания, това е опасен период, в който трябва да се спазват много забрани.

През Русалската неделя на земята идват русалиите – това са персонифицирани нечисти, вредоносни сили, представяни като различни свръхестествени същества. Те причиняват, но и лекуват разни болести.

Това поражда редица забрани и обредни действия с предохранителен характер – не се спи на открито, жените не предат, не тъкат, не перат, всички избягват да се мият.

Не се ходи без път през нивите и полето, защото, ако някой стъпи на трапезата на русалиите, ще се разболее. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят в дрехите си треви със силна миризма – пелин, лепка или орехова шума, защото вярват, че русалийките бягат от тях. Закачат пелин и по вратите, и по прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

За най-опасни от цялата седмица се смятат „въртоглавият вторник“, „русата сряда“ и “лудият петък“. През Русалската неделя водят болните да преспят “на росен” (на места, където расте билката росен) или до лековити извори с надеждата, че ще се излекуват.

В Северозападна България през цялата седмица по селата обикалят мъжките дружини на калушарите (русалците), винаги нечетен брой, които с ритуални танци и игри, както и с подхвърляния, лекуват болните от русалска или самодивска болест – полуда. Всеки прескача болния по три пъти.

Предвожда ги ватафин, който знае лековитите билки, заклинания и магии.

Облечени в нови дрехи, окичени с лековити билки, русалиите имат и строго определен обреден реквизит – русалско знаме (от бял ленен плат), носено от ватафина, и русалска тояга (от ясен, явор или дрян) за всеки от дружината. Русалиите ходят през цялата неделя и играят из селото, по къщите, из полето и нивите. Вярва се, че игрите им ще прогонят болестите от къщите и ще донесат много плод по ниви, лозя и градини.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram