Започва кампания за спасяване на застрашените мозайки в Паметника Бузлуджа

С влошаването на времето и падането на температурите, застрашени от унищожаване са мозайките от външния кръг на Паметника Бузлуджа. Тъй като са покрити с дебел слой лед и скреж, в момента те са най-уязвимият елемент от Монумента, обявиха от Проект Бузлуджа. Причина за това е лиспващото покривно покритие на сградата. Благодарение на навеса и текстилните платна, които бяха монтирани над мозайките от вътрешния кръг, сега те са сухи и защитени, но не и от външната страна. Ако не се действа веднага, докато се стигне до изграждането на нов покрив, е възможно мозайките да са загубят безвъзвратно, заявяват експертите.

През 2020 г. в рамките на проекта “Спешни мерки за стабилизиране на мозайките на Бузлуджа”, финансиран от фондация Гети, беше изграден защитен навес над най-застрашените мозайки в паметника – тези от вътрешния мозаечен кръг.

Следващият етап от проекта е спасяването на мозайките от външния кръг. За тази цел вече са извършени дейности за стабилизирането им, но за да бъде изградено защитно покритие над тях е необходим значителен финансов ресурс – общо 64 000 лева, по 4 000 лева на мозаечен сектор. Кампанията по събиране на средства продължава.

Можете да подкрепите фондацията в това начинание на: www.buzludzha-project.com/supportwww.patreon.com/bpf

Снимки: Проект Бузлуджа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram