Днес, 12.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Системата е „динозавърът“, а любовта е тази, която ще го победи“, каза гостуващата в студиото на „Вис виталис“ Соня Фурнаджиева – учителка, специалист по начална педагогика, за работата в Основното училище за бавноразвиващи се деца в с. Голямо Дряново и допълни: „Практическият модел – наказание, се прилага с добро и с търпение. Учениците не са наши подчинени“.

1998 – „Проблемите на правителството ще дойдат от липсата на производство и продажби. Това правителство работи по метода на налучкването“, заяви на среща с граждани в гр. Шипка депутатът от Казанлък от левицата Иван Иванов.

1999 – В Казанлък бе учреден първият клуб на сдружението „Казанлък 21 век“. За председател бе избрана Пенка Дързева.

2000 – „Събуди се, българино, пак ти вдигнаха хляба, ще ти вземат и въздуха!“ – под този лозунг на пл. „Севтополис“ в Казанлък протестираха търговци срещу Наредба №4 на финансовия министър Муравей Радев.

2000 – 11 души – преподаватели и обслужващ персонал в Детския комплекс в Казанлък, бяха освободени от работа – според изискването за 10% оптимизация на заетите в бюджетната сфера.

2001 – 19 остри заболявания регистрираха епидемиолозите само за една седмица – 6 чревни и 13 капкови. 5-ма души се разболяха от хепатит, 11 от варицела и по 1 от салмонелоза и заушка.

2002 – При специализирана акция на РПУ-Казанлък бяха проверени 61 увеселителни заведения и 4 компютърни зали – за присъствие на непълнолетни, за продажба и употреба на алкохол, тютюневи изделия и наркотици. Нарушенията бяха незначителни.

2004 – По повод зачестилите жалби от училищата за ниските температури в класните стаи и опасността от грипна епидемия началникът на ХЕИ – Казанлък д-р Николай Боскович разясни в интервю за „Вис виталис“ какво трябва да се прави при грипна епидемия, както и условията за обявяване на епидемия: училищата не могат да бъдат затваряни, ако температурите са между 14 и 18 градуса.

2006 – Със заповед на началника на РДВР – Стара Загора генерал-майор Тончо Михайлов капитан Станимир Здравков бе назначен за ръководител на КАТ-Пътна полиция, а капитан Радостин Кадиев – за ръководител на Групата за охрана на общественния ред към Община Казанлък.

2011 – Вандали откраднаха икони и изгориха иконостаса на параклиса „Св. Димитър”, намиращ се във вилната зона между казанлъшките села Енина и Горно Изворово. Параклисът бе съграден с помощта на почетния гражданин на Казанлък Добромир Гущеров и бе осветен от Старозагорския митрополит Галактион през 2001-ва година.

2011 – „Последните сто часа от живота на Ботев” – спектакъл с това заглавие представиха ученици от с. Енина по повод 163-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сценарият бе направен по едноименната книга, в която бяха събрани спомени на четниците на Ботев. В образа на поета-революционер бе седмокласникът Тихомир Пантелеев.    

2011 – Фотоалбумът „България от птичи поглед” на фотограф-художника  Александър Иванов бе представен пред казанлъчани в галерията на „Искра” 4.

2013 – С финансовата подкрепа на Община Казанлък – 20 хил. лева за 30 инструмента, в ХГ „Св.Св. Кирил и Методий”  бе създаден духов оркестър – с идеята да бъде бъде представителен за Казанлък и да се изявява по време на различни тържества и чествания. Ръководител и диригент на новата формация бе диригентът на Старозагорския духов оркестър Цветомир Василев. 

2015 – „Златният физик на България“ – физикът от Казанлък Теодосий Теодосиев, спечели титлата „Мъж на годината“ 2014 в конкурса, организиран за седма поредна година от Дарик радио. Първият „Мъж на годината”, получил като награда уникална сабя, бе Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава всеки победител се награждава със сабя, върху която е гравирано името му.

2015 – В този ден започна събарянето на сградата на бившето помощно училище „Димитър Андреев“ /бившето „Лалчо Чешмеджиев“/ в Казанлък, намираща се на площ над 9 000 кв. метра. През 2012 г. държавата преотстъпи училището безвъзмездно на Община Казанлък, „за да бъде изграден Център за обществена подкрепа на деца и семейства“, както обявиха кметът Галина Стоянова и областният управител Недялко Недялков. Два пожара – през 2011 г. и 2012 г., нанесоха тежки поражения на сградата. Общината се отказа да строи Център за обществена подкрепа и заедно с огромния си двор в края на 2014 г. сградата бе продадена с начална тръжна цена от 390 хил. лева. Община Казанлък продаде новата си собственост, за да компенсира кредита от 4 млн. лева, теглен за обезщетението на фирма „Тракия трейд“, която осъди Общината за „дупката“ на бившето Инфекциозно отделение. Понесоха се пикантни слухове относно новите собственици на имота, като се спрягаше името на човек от местната власт, с възможен конфликт на интереси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram