Започват училищни кампании срещу пушачите

По повод 20 ноември – Международеният ден без тютюнопушене, Министерство на здравеопазването апелира към по-ефективни превантивни и контролни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Тревожен е фактът, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Налице е тенденция на разпространение на тютюнопушенето сред учениците в страната с преобладаване при момичетата, както и снижаване на възрастовата граница при пушачите.
С поредица от инициативи във връзка отбелязването на Международен ден без тютюнопушене и различни хрумвания на младежите от Ученическият съвет на казанлъшката Природо-математическа гимназия „Н. Обрешков,” ще премине седмицата в училището. В първата си изява младежите от 11 и 12 клас се срещнаха със шестокласници и в часа по изобразително изкуство разясняваха за вредите от пушенето.
Ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Според младите хора, това е шанс и за всички дейности по превенция за ограничаване на тютюнопушенето.
Освен ПМГ „Н. Обрешков” в кампанията, подкрепена от РЗИ в Стара Загора, за популяризиране на дейностите срещу разпространението на тютюнопушенето сред младежите, в други четири казанлъшки училища също ще се провеждат информационни и образователни инициативи.
На 18 ноември в Професионална гимназия „Ив. Хаджиенов” гр.Казанлък ще се се състои среща с инспектор ДПС „Тютюнопушене, наркотици, алкохол и законодателство”. Ден по-късно в Професионална гимназия по хотелиерство и ресторантьорство в гр. Павел баня е запланувано спортно междучасие за всички.
На 20 ноември в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм ще се проведе мини турнир по стрийтбол.  В ОУ „Н. Вапцаров” ще се състои  радиопредаване по темата. ОУ„Паисий Хилендарски” също се присъединява към събитието със свои прояви през цялата седмица.
В ОУ „Св. Кл. Охридски” гр. Крън е придвидена среща – дискусия с общопрактикуващи лекари.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram