Зам.-председателят на социалната комисия Гьоков: Бедните ще увеличат броя си

Зам.-председателят на социалната комисия в 43 НС Георги Гьоков не подкрепи Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г. на първо четене.  „Този законопроект е антисоциален и не е бюджет на реформите. Не знам докога българите ще търпят приказките, че решенията в пенсионната система са увеличаване на пенсиите и стаж.”, мотивира се Гьоков от парламентарната трибуна. По думите му за втори път в бюджет на това правителство липсват дори наченки на стабилна политика.

Вижда ли някой гарантираните нива на социални помощи и пенсии? Не!

„Тази политика беше философия на Дянков, но очевидно е пример и сега. Бедните ще увеличат броя си.”, категоричен е Гьоков. В изказването си той подчерта, че това е  това е бюджет на застой и замразяване.  „Вижда ли някой гарантираните нива на социални помощи и пенсии, разработване на програми, намаляване на безработица и др.? Не, нищо общо с общанията на правителсвтото. Механичното увеличаване няма да реши проблемите, не виждам идеи по безспорната необходимост от приходите на ДОО. Но решението не е в замразяване на размера на плащанията, включително и социалните.”, убеден е депутатът. Според неговите изчисления  се предвижда от 2016г до 2031 година да няма освъременяване и увеличение на пенсиите.

 

По-високата възраст и стаж за пенсиониране ще доведат до отказ от осигуряване

„За периода от 2010г. до 2013г., едва сега, за втора година, има осъвременяване на пенсиите от по 2.5 на 100. Повече е от нищото през предния мандат, но по този начин няма да са компенсирани българите и българските пенсионери. Пенсиите се увеличават от 157лв на 161 лв, с цели 3.94ст. Социалните пенсии нарастват от 115лв на 118 лв. Тези 2 200 пенсионери, не са убедени, че това компенсира инфлацията. В момента на минимална пенсия са 25 000 души, а 1.5 милиона са тези, чиято пенсия е близка до границата на бедността.”, допълни още Гьоков. Той смята, за очевидино, че по-високата възраст и стаж за пенсиониране, както и ниските пенсии, ще доведат до демотавицаия и отказ от осигуряване.

14 са замразените плащания

Нека се върнем на замразените плащания, които продължават да са 14 на брой:

За дете между 1 г. и 2 г. – 340 лв. Обезщетението за дете над 1 година намаляват, заради демографската криза и остават 340лв.

За дете на неосигурена майка до едногодишна възраст – продължава да е замразено.

Месечна добавка за деца с увереждания – 240лв. И продължава да е змразено.

Помощ за дете, което е в първи клас – 250 лв и е замразено.

Еднократна помощ за бременност – 150 лв.

Помощ за родители на деца, които са близнаци – замразена.

Помощ за осиновени деца – 250лв, замразено.

Майки, които са студенти – замразено .

При раждане на първо дете – замразен е размерът на плащането, но са увеличени размерите на плащането за трето дете – от 200 до 300 лв. Друг е въпросът колко българи имат три деца?

 

Обезщетението за безработни е 7.20 на ден

„Не помагате на демографията и не е правилна очевидно политиката Ви. И още веднъж, към тези 14 замразени социални плащания, ще отбележа, че обезщетението за безработни е 7.20 на ден.”, каза народният представител от Старозагорски регион.

Той завърши изказването си с факта, че годишната квота за ваучери за храна продължават да са 240 млн. лв., както и, че фондът за гарантиране на обезщетения на работниците е змаразен. „Спят ли синдикатите, питам аз?”, попита риторично Гьоков.

Задълбочено доходно неравенство

„Във вида на този законопроект, ДОО не отстранява доходното неравенство, а го задълбочава. Необходима е нова полтиика, което не е по силите на правителството – очевидино е, че те нямат визия и мерки, които да решават проблемите. Всичко това ме кара да гласувам против приемането на този бюджет.”, с това зам.-председателят на социалната комисия Георги Гьоков призова народните представители да не подкрепят антисоциалния бюджет!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram