Журналистът и историк Румяна Лечева представя книгата си „За слава на Бога“

Дългогодишният кореспондент на Българска телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора и доктор по история Румяна Лечева ще представи в Града под липите последната си книга – „За слава на Бога“, посветена на живота и делото на първия старозагорски митрополит Методий Старозагорски (Кусев). Това съобщават от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Старозагорската Света митрополия, а изследването д-р Лечева започва с благословията на митрополит Киприан Старозагорски. Научен ръководител на нейния труд е доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент  Охридски“, а научен консултант е историкът проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Представянето, което е и премиера на изданието, ще се състои утре, 31 октомври, от 17:00 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. То е част от програмата на двудневните чествания, организирани от Старозагорска митрополия и Общината по повод на 100-годишнината от блажената кончина на митрополит Методий, която се отбелязва на първи ноември.

Документалното изследване разкрива нови и непознати факти от живота на митрополит Методий Кусев. Идеята за написването на книгата идва от семеен спомен на авторката, а трудът е плод на нейното продължително изследване на документи и свидетелства за живота на първия канонично избран Старозагорски владика. Изследването й обхваща периода 1894 – 1922 година. В него д-р Румяна Лечева публикува проучванията си за възпитателния и образователен модел на дядо Методий, за църковните и социалните му проекти, както и за неговите социално-етически възгледи.

„Светът, в който живеем днес, е много по-различен от този в книгата ми за митрополит Методий Старозагорски. Възпитана съм от моето семейство да обичам Бога, църквата и Родината и да помагам на хората“, каза за БТА Румяна Лечева. Тя изрази опасенията си, че днес, 100 години след кончината на митрополит Методий, този забележителен българин и духовник може да бъде забравен или да не се помни така, както заслужава и именно това е причината да представи святото му дело в своя труд „За слава на Бога“.  

Както БТА съобщи, от август т.г. книгата „За слава на Бога“ е част от богатата колекция на българския манастир „Свети Георги Зограф“ в монашеската република Атон.  

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram