Русия излезе от зърнената сделка заради ”тероризъм” край Севастопол. Байдън – бесен на Москва

В събота Русия преустанови участието си в черноморска зърнена сделка с посредничеството на ООН. Мотивът на Кремъл – голяма украинска атака с дрон срещу нейния флот в Крим. Така бе нанесен тежък удар на опитите за облекчаване на глобалната продоволствена криза. Президентът на САЩ Джо Байдън осъди този ход като скандален и прогнозира увеличение на глада.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е атакувала Черноморския флот близо до Севастопол с 16 дрона рано в събота и че „специалисти“ от британския флот са помогнали за координирането на „терористичната“ атака.


Според писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Кремъл спира сзелката за „неопроделено време“, защото тя не може да гарантира „безопасността на цивилните кораби“, пътуващи съгласно пакта. Русия също поиска Съвета за сигурност на ООН да се срещне в понеделник заради случилото се. 


Великобритания заяви, че твърденията на Русия, включително че персоналът на британския флот е взривил тръбопроводите „Северен поток“ миналия месец, са неверни и имат за цел да отвлекат вниманието от руските военни провали.


Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посочи, че Москва използва фалшив претекст, за да провали сделката.


В изявление Европейският съюз каза, че „всички страни трябва да се въздържат от всякакви едностранни действия, които биха застрашили“ сделка, която той описва като критично хуманитарно усилие.


Откакто Русия и Украйна подписаха подкрепената от ООН Черноморска инициатива за зърно в Турция на 22 юли, бяха изнесени повече от 9 милиона тона царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя.


Но преди изтичането на сделката на 19 ноември Русия многократно заявяваше, че има сериозни проблеми с нея. Украйна се оплака, че Москва е блокирала почти 200 кораба да вземат зърнени товари.


ООН е в контакт с руските власти относно ситуацията.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram