Живописецът Антон Антонов с награда от биенале, посветено на Радичков

Художникът Антон Антонов от Казанлък спечели наградата за живопис на първото издание на изложбата биенале „Тенец” в Монтана. Призът му бе присъден за платното “Риба”. Биеналето се проведе под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков в партньорство със Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей, Представителство на СБХ в града и Дружество на художниците „Тенец”.

Казанлъшкият живописец получи и парична награда на стойност 800 лв. Шестима автори са отличени в различните категории. Техните произведения остават собственост на художествена галерия «Кирил Петров» в Монтана. Творбите обогатяват със стойността си фонда на съвременно изкуство.

Произведенията оцени комисия с председател Димитър Грозданов – изкуствовед. С него работиха Мирена Златева – доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, и Пенка Минчева. Всички те са членове на Съюза на българските художници.

Общо 83 произведения на творци от цялата страна участваха в пилотното издание на изложбата бианале “Тенец” – Монтана. Сред тях бяха утвърдени имена като проф. Георги Чапкънов – Чапа, проф. Галилей Симеонов, кюстендилският майстор Свилен Блажев. Преобладаваха обаче млади художници. Това е обещаващо начало на творческата инициатива. Определено пилотното издание на биеналето «Тенец» изпълни мисията си да стимулира интереса на българските художници към Радичковите произведения и Северозапада като цяло, както и да насърчи творческите изяви и контакти на творци от различни поколения.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram