Живата памет на „Вис виталис“: 24 юни

24 юни

1996 –В този ден Казанлък посрещна ръководители, бизнесмени, творци, журналисти от италианската област Умбрия. Посещението бе по повод провеждането в Казанлък на българо-италианския фестивал „Два свята“.

1997 – Близо 4500 домакинства от община Казанлък получиха помощи от Европейския съюз по програма „Фар“ на обща стойност 64 млн. /стари/ лева.

1997 – „Нека СДС в Казанлък се занимава със собствените си проблеми, а не с ДПС, защото и ние можем да създадем СДС-2“, – заяви на пресконференция председателят на окръжното ръководство на ДПС Мехмед Осман.

1997 – В района на с. Търничене бе ограбен околосветският пътешественик и писател от Берлин – Бакер Торсен, пътуващ с велосипед. Откраднатите му лични вещи и пособия бяха на стойност 1 млн. /стари/ лева.

1998 – В този ден бе представена книгата на Благой Емануилов „Тайната на Николай Втори“ – с резултатите от частното разследване на автора за съдбата на княз Алексей и княгиня Анастасия, живели, според него, в павелбанското село Габарево.

1999 – В Стара Загора бе учредена общинска организация на Съюза на патриотичните сили. Мотивите бяха: заради морален срив в страната, подкопаване на българския етнос и кадрови геноцид. „България е рекордьор по политически чистки, – подчертаха учредителите, – само за 2 години под този параграф попаднаха 25 % от населението“.

1999 – Казанлък бе домакин на Национално съвещание по заразните заболявания с участието на 60 епидемиолози от страната. Само за 1998 г. случаите на острите заразни заболявания в България бяха над 86 хиляди.

2000 – В съслужие с още 8 свещеници Старозагорският митрополит Галактион отслужи в казанлъшкия храм „Св. Йоан Предтеча“ празнична литургия по случай 2000 години от рождението на Св. Йоан Кръстител. Празнични литургии бяха отслужени в цялата страна.

2001 – Деница Аладжова – на 13 г., възпитаничка на Школата по живопис към Детския комплекс в Казанлък, спечели първа награда от конкурса за детска рисунка „Децата – с вяра и надежда – в новото хилядолетие“, Тръстеник,2001. В конкурса участваха деца от 20 града в страната.

2002 – Панихида в памет на загиналите за свободата на България бе отслужена пред паметника в парк „Розариум“ по инициатива на ВМРО – Казанлък. Членове на партията почистиха паметника и освежиха надписите в рамките на националната кампания „Да почистим българските паметници“.

2002 – От началото на годината пожарникарите в областта потушиха 639 пожара, със 125 повече в сравнение със същия период на предходната година. Причините за 336 от пожарите бяха запалвания на сухи треви и отпадъци.

2004 – Кръгла маса на тема „Казанлък – естетичен и екологичен град“ се проведе в този ден. Дискусията организира Съюзът за универсален прогрес.

2004 – Казанлък бе домакин на секторна среща в областта на текстилната, трикотажната и шивашката промишленост. Основната тема бе привеждането на българското производство към стандартите в ЕС.

2004 – Над 300 пенсионери от 17 града в страната се включиха в зонален преглед на спортната гимнастика в парк „Тюлбето“. Инициативата бе на Клуба на пенсионерите в Казанлък и групата за здраве „Бяла роза“.

2005 – Напълно изгоря първият етаж на хижа „Соколна“, намираща се в Национален парк „Централен Балкан“ северно от землището на с. Габарево.

2006 – С ритуалния спектакъл „Мистерии в долината“ казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев“ участва в закриването на международния фестивал “Перперикон“, 2006, провел се за шести пореден път. Бяха представени 6 спектакъла, селектирани измежду най-добрите постановки в страната.

2007 – 19 ученици и 13 учители от Казанлък бяха отличени на церемония по време на юбилейното 10-то връчване наградите на Фондация „Математика и информатика“, организирано от Христо Лесов – председател на Съюза на математиците в Казанлък. Специална награда за принос в популяризирането на фондация „Математика и информатика“ получи репортерът на „Вис виталис“ Георги Манев.

2007 – Над 12 самолета – лека авиация и над 30 вида делтапланери се включиха в 17-тото издание на пролетното авиошоу „Казанлък”,2007. Официално бе открита летателната площадка „Кълвача“, сертифицирана за кацане на самолети с тегло до 5 тона. Летището край Казанлък е построено през 40-те години на миналия век. През 1980 г. на него е проведено Световното първенство по парашутизъм.

2008 – Върховният административен съд потвърди решението на Общинския съвет в Казанлък за премахването на холандския павилион за цветя, който бе монтиран незаконно в градинката пред читалище „Искра“. 

2008 – Бившият управител на Поликлиниката д-р Красимир Йолевски бе привлечен под имуществена отговорност за причинени вреди за близо 113 хиляди лева на медицинското дружество, установени от проверки отстрана на Агенцията за държавна финансова инспекция.

2009 – Председателят на КТ „Подкрепа” в Казанлък Цветанка Пискова участва в международния семинар „Социален диалог по време на криза” в Рим. Участниците в международния форум бяха от Италия, Германия, Франция, България и Румъния. Те обсъдиха промяната на директива 94/45 на ЕС, касаеща европейските работнически съвети.

2011 – Дамите от казанлъшкия спортен клуб за здраве „Бели рози” представиха в парк „Тюлбето“ традиционни за Еньовден ритуали.

2012  – Автомобилният клуб „Казанлък моторспорт” бе с пет призови места от участието си в третия кръг от националния шампионат по автомобилизъм – Планинското състезание „Узана“, 2012. Пилотът в Х2 Стефан Панчугов с „Хонда Сивик” оглави класирането при автомобилите до 1600 кубика.

2013 – За творческия сезон малките пианисти, възпитаници на клавирния педагог Елена Юлиянова, завоюваха рекордните 44 отличия от национални и международни конкурси и фестивали, сред които 21 първи, 9 специални награди и 3 Гран при.

2013 – Писателят и редактор Крум Благов представи своите книги в Казанлък. Благов е разследващ журналист и преподава разследваща журналистика в СУ. Собственик е на издателство „Репортер“. Последната му книга бе биография на Людмила Живкова – най-продаваната документална книга в България през октомври и ноември 2012 г. 

2013 – Празника Еньовден отбелязаха жителите на Крън. Открито бе обновеното пространство пред тракийския клуб „Петко Войвода”.

2013 – На Общинския пазар в Казанлък с водосвет бе открит нов павилион за цветя. Мястото бе оформено по идея на главния архитект Иво Недялков.

2014 – Представяне на първата преводна книга на Чудомир на гръцки език и изложба от акварели на писателя-художник бяха включени в програмата на втория Фестивал на езиковото многообразие в Солун. Гости на Фестивала бяха директорът на Литературно-художествения музей „Чудомир” Пеньо Терзиев и общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева. Изложбата бе открита от Терзиев. В експозицията бяха включени 79 акварелни рисунки и, по думите на Пеньо Терзиев, тя „възкресява последната Чудомирова, приживе състояла се през далечната 1966 г., изложба”.

2014 – Къренската черква, както я знаят казанлъчани, отбеляза 170 години от освещаването й през 1844 г. Тържествената литургия бе водена от Старозагорския митрополит Галактион. Свещениците, служещи в храм „Св. Йоан Предтеча“ – отец Димитър и отец Константин, отслужиха редовната утринна служба. На миряните бе раздаден рибен курбан. Негово Високопреосвещенство Галактион ръкоположи председателя на казанлъшкият храм „Св. Йоан Предтеча” отец Димитър в ставрофорен свещеноиконом. Според правилата на Българската православна църква, обръщението към него е Ваше Високоблаговейнство. Църквата е вдигната още по времето на турско робство. През 1877 г. голяма част от стенописите са унищожени. Впоследствие са пресъздадени отново от зографите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. В църквата се пазят и два медальона, рисувани от Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир и съпругата му Мара.

2014  – Световно известните музиканти Даниел Трингов и виолончелистката Сифей Уен стартираха реализирането на проект за изграждане на мултифункционална концертна зала в Казанлък.

2014 – „Мис Полянка – Павел баня 2014″ стана Мария Генчева. Тя бе избрана от децата на курортния град по време на конкурс, който по традиция се провежда след избора на Царица Роза.

2014 – 80-годишен мъж, пожелал анонимност, дари чрез БЧК 500 лева за пострадалите от наводнението хора в Добрич и Варна.

2014 – Традиционния си театрален маратон представиха в ДК “Арсенал“ ученици от ПМГ „Никола Обрешков”. Те разиграха етюди от класически произведения на световната и родната литература. Театралното състезание бе по проект „Успех“, съфинансиран от Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

2014 – 65 км./ч. бе скоростта на вятъра в Казанлък по време на разразилата се в този ден буря. Няколко бяха сигналите, на които службите в Казанлък се отзоваха. В кв. „Хр. Ботев” и в кв. ”Васил Левски” имаше паднали дървета.

2015 – Уникална бе годината за казанлъшките пианисти – възпитаници на Елена Юлиянова към ШИ „Ем. Манолов“ при НЧ „Искра“. Талантливите деца завоюваха общо 83 престижни отличия. От тях 43 първи места, 6 специални награди и 5 награди Гран при.

2015 – Възпитаникът на треньорката Светла Миткова – Валентин Цветков спечели шампионската титла от Националния шампионат за юноши и девойки старша възраст на копие на стадиона на НСА „Васил Левски” в София. Резултатът на Вальо бе 60.63 метра.

2015 – В Етнографски комплекс „Кулата“ в Казанлък бе честван Еньовден. Обичаите за празника на билките бяха пресъздадени от Клуба за здраве „Белите рози“ и техните гости от клуб „Народни будители“ в сливенското градче Шивачево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram