Ето я единствената българка на Седмицата на модата в Милано

Веселина Христова е от Стара Загора. Завършила е Математическата гимназия, а след това икономика. Щастлива съпруга и майка на три дъщери. Занимава се професионално с грим от 6 години. Преди дни тя бе единствената българка, която участва в Седмицата на модата в Милано като гримьор. Разговаряме с Веселина за участието й в модния форум, за предизвикателствата на професията и за най-новите модни тенденции в макиажа.


– Веселина, разкажете за участието Ви в престижния моден форум – Седмица на модата в Милано?

– Участието ми като гримьор в седмица на модата в Милано беше изненада и за мен самата. Желанията ми винаги са били да работя и да се развивам и извън пределите на страната ни. Имах удоволствието да се запозная с една прекрасна дама, която е италианка, и е част от организационния екип на събитието. От там дойде и поканата, която обаче беше съпроводена с множество изисквания. Отне ми повече от месец в кореспонденция, като през това време имах и съмнения дали ще имам възможност да участвам. Един ден получих договор и тогава разбрах, че нещата ще се случат. Беше много хубав момент за мен.

Работила съм няколко поредни години на българското издание SOFIA FASHION WEEK

както и на летния вариант, който се провежда на нашето Черноморие през месец август – SUMMER FASHION WEEK. Също и на доста други събития, което до известна степен ми е дало опит, защото се работи по различен начин и динамиката е по друга.

Но в Италия наистина бях изключително впечатлена. Седмицата на модата в Милано е мащабно и грандиозно събитие в света на модата. Позиционирано е на няколко места в централната част на Милано, представят се колекции, както на големите световно известни марки, така и на други италиански и европейски брандове. Могат да се видят фото сесии и мини ревюта дори по улиците на италианския град, които се превръщат в своеобразен подиум.

Милано винаги е била предпочитана дестинация, но стълпотворението от туристи през тази седмица е наистина голямо.

Усеща се еуфория и голямо настроение, които все още и аз преживявам

Мащабът на такова събитие е огромен. Доста хора са ангажирани с организацията – медии, фотографи, гримьори, фризьори, стилисти и доста други от backstage, като се работи по предварителен стандарт. Такава беше и моята работа като гримьор. Някои от ревютата изискват по-ексцентричен грим на очите, но пък лицето остава семпло и нежно. Има баланс.

Не бях виждала такава организация и такова мащабно събитие. За мен беше важен етап в моето развитие, при това на европейско ниво, с много ценен опит. А и голяма гордост, защото бях единствената българка в гримьорския екип.

– Откъде идва Вашият интерес към грима, кой или какво Ви запали?

– Занимавам се професионално с грим от 6 години, като интересът и страстта към грима при мен е от много ранна ученическа възраст.

Имам икономическо образование, но реших да последвам това, в което истински горя

– именно грима. Като малко дете рисувах много добре, но смятам, че няма особено голяма връзка между умението да рисуваш и умението да гримираш. Най-важно, според мен, е да имаш усет към естетичното и усет за мярка. Останалото може да се научи.

– Сигурно в практиката Ви сте гримирали известни личности, как се работи с тях?

– Да, работейки по различни събития съм гримирала и някои популярни личности, като Катето Евро, златното ни момиче Симона Пейчева, дизайнерката Жана Жекова и др. Разбира се, да не забравяме и мъжете, които също трябва да бъдат гримирани пред камера – човекът, който ни забавлява Димитър Рачков, дизайнерите на сватбени и официални тоалети – Стоян Радичев, Христо Чучев. От работата си с тях мога да споделя, че винаги са се доверявали и не са имали специални изисквания.

– Всяка дама иска да е актуална с грима си. Какви са модните тенденции в момента?

– По мнение на експертите в грима, тази година се завръщат тенденциите от 90-те години, но, разбира се, в нов облик. Налагат се чист и свеж вид на кожата, без тежки основи.

Класиката в грима на очите ще продължи да бъде водеща  черен молив и спирала в допълнение с лек блясък

Това е прекрасно, защото аз винаги съм разбирала грима като свежо допълнение, а не като свръх преобразяване, което ще отнеме от идентичността, и, което в повечето случаи изисква тежък и силен грим. Това не стои добре, когато сме на показ пред хора. Разбира се, можем да си го позволим единствено за снимки и фото сесии. Посланието, което отправяме посредством грима, по мое мнение, трябва бъде нежност, ефирност, свежест.

Съветът ми към всички дами и изобщо към всички нас, е

на първо място да се погрижим за чистотата на ума, чистота в отношенията с хората

След това да поддържаме и кожата си чиста, както и добре хидратирана. Използването на висока слънцезащита за лице целогодишно е изключително важно за добрия вид на кожата. И на последно място гримът, който както казах, да бъде допълнение към всичко останало.

– Какви качества са важни, за да успееш в България във Вашата професия?

– Смятам, че има доза психология в тази дейност, важно е да подхождаш с нужното внимание, да посъветваш правилно и дадеш насоки, които да бъдат от полза на клиента. И, разбира се, за мен е много ценна обратната връзка, която държа да получа, и, която е голям ориентир за това как се справям. Всъщност правилото, което следвам и ми помага в работата, е – по-малкото винаги е повече.

А за да успееш, смятам, че е важно всеки да открие своя талант

защото това ще ти донесе голяма удовлетвореност и радост от живота. Пожелавам го на всичките ви читатели!

NBP.bg,

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram