Единственото нелаещо куче в света показват в ринг в Ст.Загора

За първи път Стара Загора ще бъде домакин на киноложка изложба на една от най-редките и стари породи кучета в света. В България живеят 12 кучета от породата Фараонова хрътка, или Египетско фараоново куче, които утре,4 юни, от 11.00 ч. ще дефилират по главната улица на Античния форум.

Четвъртата специализирана изложба на кучета от Пета породна група, клас Примитиви, с ранг САС, се организира от Български киноложки клуб „Фараоново куче“, Община Стара Загора и Тракийски университет – Стара Загора.

По традиция българският клуб на една от най-старите породи кучета в света провежда своите изложби в подходяща обстановка, подчертаваща древния произход на породата. Стара Загора е предпочетен като град на първите неолитни жилища в Европа и великолепен римски Античен форум. Такива кучета са съществували 3000 г. пр. Хр., а изображения на Фараоново куче са открити в гробниците на египетските фараони. В историята на човечеството породата се е прославила с необикновената си красота и елегантност.

Зрителите ще могат да видят в ринга и деца-водачи на кучета, които ще демонстрират своето майсторство, а най-добре представилите се ще получат награди.

В изложбата, която е включена в културния календар на Община Стара Загора, ще участват и представители на единствената в света порода нелаещи кучета Басенджи, от същата породна група. Медийни партньори на събитието са Радио Стара Загора и Телевизия Стара Загора.

По информация на Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram