Д-р Добринов: В областта няма нито един детски психиатър

Липсват детски психиатри в Старозагорска област. Това каза за Радио „Фокус“ психиатърът д-р Иван Добринов, който е и началник на Шесто мъжко отделение за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево. По думите му това е голям проблем, тъй като непълнолетните, употребяващи наркотици, са оставени най-често на близките си, а могат да бъдат изключително опасни.

„Проблемът е много голям. В Старозагорска област няма нито един детски психиатър, няма нито едно стационарно легло. Дете, което е развило остра психоза, например от стимуланти или от синтетични вещества, може да бъде много опасно. Представите си един 16-17-годишен кикбоксьор с остра шизофреноподобна психоза как може да действа вкъщи. Има случаи на насилие върху близките, опити за самоубийство и всъщност няма кой да работи системно с тези деца“, каза д-р Добринов.

Специалистът уточни, че няма и специализирани програми. „Често изпадаме в абсурдната ситуация да ги чакаме да станат пълнолетни, за да започнем да лекуваме вече напредналата зависимост. По принцип в държавните психиатрични болници приемаме над 18-годишна възраст. Детски психиатрични отделения има само в София и Варна, тоест в цялата област Стара Загора няма нито едно стационарно легло, което да обгрижва такива болни. А пък броят на такива младежи расте и всяка седмица имаме по няколко случая, за които ни звънят близки в паника. Ние не можем да им дадем ясен алгоритъм за действия при такива състояния. Самата зависимост е прогресивно състояние, тоест колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добра е прогнозата. Ако се чака излизат по-тежки вторични усложнения – телесни, психични, социални и всъщност когато вече нещата са много напреднали, тогава започваме да лекуваме, което е много по-скъпо и неефективно“, допълни д-р Добринов.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram