Борел: Ситуацията в Габон е проблем за Европа

Министрите на отбраната на Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Габон, каза в сряда върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, добавяйки, че превратът, ако бъде потвърден, ще увеличи нестабилността в региона, цитира думите му Ройтерс.

Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в ранните часове в сряда и казаха, че са поели властта, след като държавната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат.

„Ако това се потвърди, това е още един военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион“, каза Борел, говорейки на среща на министрите на отбраната на ЕС в Толедо.

„Цялата област, като се започне от Централноафриканската република, след това Мали, след това Буркина Фасо, сега Нигер, може би и Габон, е в много сложна ситуация и със сигурност министрите… трябва да се замислят дълбоко какво се случва там и как можем да подобрим нашата политика по отношение на тези страни“, каза той.

„Това е голям проблем за Европа“, добави той.

Признаците за преврат в Габон идват само седмици след като членове на президентската гвардия в Нигер завзеха властта и установиха военен режим.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram