Дърво на над 7 века край Турия в надпревара за читателския вот

Кичестият габър – гигант с височина 14 м се извисява в северните поли на Средна Сърнена гора, недалеч от първенеца й връх Братан, само на 7 км след село Турия, в община Павел баня, по посока хижа „Каваклийка“.

Той е сред кандидатите за любимо българско дърво на 2021 г. Гласуването продължава до 14 януари 2022 г. През последната седмица броят на събраните гласове ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване на церемонията по награждаване.

Кичестият габър е обявен за вековно дърво на 16 май 1961 г. и е вписан в Националния регистър на вековните дървета. Има сложена табела и детски кът с люлка и маси за отдих пред него. Кичестият габър близо до Турия е посещаван от много туристи от цялата страна и чужбина.

Разгледайте дърветата, излъчени от журито на конкурса, запознайте се с историите им и гласувайте за 1 дърво във всяка категория. В категория „Дърво с корен” можете да направите своя избор измежду 10 дървета, а във „Вековните дървета говорят” – измежду 3 дървета.

От една ел. поща може да гласувате само веднъж. Гласът ви ще бъде отчетен само след като го потвърдите чрез изпратена на електронната ви поща връзка. Пълните правила за гласуване можете да прочетете тук.

Дърветата победители в конкурса ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на януари 2022 г., на която ще бъдат обявени резултатите от гласуването, както и отличеният от журито участник в допълнителната категория „Млад природолюбител”.

Носителят на титлата „Дърво с корен 2021” ще представи България догодина в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 15 страни.

Снимка и номинация: Минчо Минчев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram